
Zijn wij als ouderen, zieke en zielige mensen?
Discriminatie onder de dekmantel van Zorgzaam
Meerdere keren per week, en soms meerdere keren per dag, word je geconfronteerd met het stereotype en discriminerende beeld over ouderen. Wij schijnen allemaal zeer kwetsbaar te zijn, meerdere chronische ziektes in ons lichaam te huisvesten, ons overeind te houden met de ‘zegeningen’ van de farmaceutische industrie en we zijn een last voor al die mensen die nog niet tot de groep ‘ouderen’ zijn toegetreden. En inderdaad, als je het maar vaak genoeg zegt, in beeld brengt en er bij elke nieuwsuitzending maar weer aan refereert. Die kwetsbare groep die toch maar mooi als eerste recht hebben op zo’n zaligmakend vaccin: de Ouderen. Zij hebben het het hardste nodig want zijn staan al in het voorportaal van de Dood.
#Oud-Maar-Niet-Seniel
Wordt het niet eens tijd voor een #MeToo of een ‘Black Lives Matter’ beweging onder ouderen? Immers weten we wat het met mensen doet als je ze voortdurend met een vooringenomen houding benadert. Je wordt haast gedwongen om te gaan voldoen aan dat beeld dat anderen hebben over ‘de ouderen’. Lees het artikel over ‘Veroudering en bewustzijn‘ naar aanleiding van het boek Leef-Tijd van Deepak Chopra.
Een ander beeld van ouderen
Als de hele groep van zogenaamd bezorgde mensen, die zelf niet tot de ouderen gerekend willen worden, nu eens stoppen met die stereotype benadering van de ouderen, dan gaat het met ons in één klap een stuk beter. Er zijn heel veel ouderen die fit, vitaal, ondernemend en energiek zijn. Die hun lichamelijke mankementjes voor lief nemen en die hun eigen verantwoordelijkheid pakken als het gaat om hun gezondheid. Zij laten zich niet manipuleren door de medische sector. Voordat ze een door de huisarts voorgeschreven pil gaan slikken, denken ze zelf eerst drie keer na. Zij gaan eerst eens bij zichzelf te raden of ze niet iets aan hun leefstijl of eet- en drinkgewoonte kunnen veranderen waardoor ze het euvel, waarvoor die pil het ‘wondermiddel’ zou zijn, zelf kunnen oplossen. Negen van de tien keer verminderen of verdwijnen de klachten, maar je moet wel die verantwoordelijkheid over je gezondheid bij jezelf leggen en niet bij de medische sector. En dan moet je je ook niet bang laten maken door die medische sector.
Angst om zelf oud te worden
Die zogenaamd beschermende houding van mensen, pakt fataal uit. We zien enkel ouderen op tv die voldoen aan het beeld van ‘gebrekkig, seniel en infantiel’. Deze discriminerende houding is zeker te begrijpen, het is namelijk o zo makkelijk. Zo lang het beeld van ‘gebrekkig, seniel en infantiel’ maar overeind wordt gehouden, hoeft het beschermende deel van de bevolking geen enkele rekening te houden met wat die groep van gebrekkigen, senielen en infantielen er zelf van zouden vinden.
Luisteren en echt eens goed kijken naar de mensen die boven een bepaalde leeftijd zijn gestegen, is voor de meesten blijkbaar heel erg moeilijk. Er zit ook een ontkenning van het ouder worden in. Veel mensen willen er niet over nadenken: ouder-worden wordt verdrongen. Mensen willen geen gerimpelde kop zien, hoe vitaal die verder ook is, ze zijn er bang voor.
Sonja Barend heeft niets met rolstoel-bingo
In de NRC van 30 november jl. doet ook Sonja Barends haar beklag. Ook zij ziet het indringende en discriminerende beeld dat opduikt in de media. “Alsof de ouderdom een schrikbeeld is. Je ziet nooit leuke oude mensen die naar hun leesclub gaan, die de kleinkinderen van school halen of op weg zijn naar het Stedelijk Museum. Ze zitten altijd in hun rolstoel bingo te spelen, in achterlijke kleren. Nooit een potje schaak. Het idéé dat ik later met een pluche beertje tegen mijn borst kinderliedjes zit te zingen.”

