Motivatie voor ouderen

Dingen die jouw tijd niet waard zijn

Kostbare tijd

Als je twintig bent dan lijkt het leven eindeloos. Op je veertigste begint je eindigheid zich soms in de verte aan te kondigen. Op je zestigste heb je waarschijnlijk voor jezelf al wel een keus gemaakt waar je je ‘kostbare tijd’ wél en waar je het niet in wil stoppen. Tijd is één van de meest kostbare zaken die je bezit. Vandaag komt nooit meer terug. Het besef dat tijd schaars is, is iets dat vermoedelijk groeit met de jaren.

Tijdsbesef

Tijdsbesef is relatief . Bij een levensverwachting van 84 is één levensjaar op je 44ste, 2,5% van de rest van je leven. Als je 64 bent is één levensjaar gestegen naar 5% van de rest van je leven en op je 74ste is een levensjaar inmiddels 10% van de rest van je leven geworden.

Door dit, deels onbewuste, tijdsbesef ga je mogelijk bij het stijgen van de leeftijd steeds bewuster om met de tijd die je ter beschikking staat. Bij steeds meer dat je doet, stel je dé vraag: ‘Is de tijd hieraan zinvol besteed?’ Het maken van keuzes wordt steeds belangrijker, elke dag, elke week is een groter deel van de rest van je leven.

Mede daarom is het goed stil te staan bij de zaken die het niet waard zijn je tijd er in te stoppen. Wellicht dat onderstaande lijst je een duwtje in de rug geeft om eens naar je tijdsbesteding te kijken. Het zijn zeven zaken die veel mensen als tijdsverspilling ervaren.

Zeven zaken die zonde zijn van de tijd

Zeven zaken die het niet waard zijn er jouw kostbare tijd aan te verdoen.

1. ‘Wat-als vragen stellen.’ Je kan er uren over kletsen en nadenken, maar je komt het nooit te weten. Het zijn masochistische tijdsbestedingen die enkel tot frustraties leiden. Het levert je niets op omdat je nou eenmaal niet in de toekomst kan kijken. Je komt het nooit te weten …

2. ‘Stil staan bij beslissingen uit het verleden.’ Zeker de beslissingen die je wellicht achteraf anders had willen nemen, kunnen je nogal bezighouden. Echter: gedane zaken nemen geen keer. Het leidt alleen tot een shit gevoel. Je tijd is beter besteed aan vooruit kijken en plannen maken.

3. ‘Je zorgen maken om zaken die buiten je macht liggen.’ Ook al besteed je er dagen aan, het blijven zaken die niet door jou zijn te beïnvloeden. Neem ze gewoon voor lief en ga verder met je leven.

4. ‘Je verplicht voelen het boek uit te lezen waaraan je bent begonnen, maar bij nader inzien niet leuk vindt.’ Dát perse willen uitlezen, of uitkijken van een saaie documentaire of serie is een calvinistisch trekje in ons. Als je het niet meer leuk vindt, stop er dan gewoon mee.

5. ‘Een baan of bezigheid waar je een hekel aan hebt.’ Je staat elke ochtend met chagrijn op en je vergooit je leven. Dat is het allemaal niet waard. Beter wat onzekerheid en lol in je leven, dan slaaf van je werk te zijn zonder enige voldoening. Durf of kan je niet direct stoppen, werk dan in ieder geval aan het vergroten van je mogelijkheden om een andere weg in te slaan.

6. ‘Het groene gras van de buren.’ Dit kan van alles zijn: je leven, je auto, je baan, of wat dan ook vergelijken met dat van een ander. Heeft het ook maar enig nut voor jezelf om daar bij stil te staan?

7. ‘Streven naar perfectie.’ Als iets vermoeiend is, dan is dit het wel. Perfectie bestaat gewoon niet. Doe dingen naar vermogen en laat het beste van jezelf zien, meer moet je niet willen.

Lees ook over de dagen die je resten op 8500 dagen.

 

Voor meer zaken die jouw tijd niet waard zijn lees op Thought Catalog.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *