Inspiratie voor ouderen

Welke nieuwe gewoontes maken het leven beter?

Pensioencoaches constateren bij de begeleiding van gepensioneerden dat één ding heel bepalend is voor het geluk dat iemand ervaart in zijn pensioentijd: de mate waarin iemand in staat is zich nieuwe gewoontes eigen te maken.

Uit de comfortzone stappen

De verandering die op je afkomt kan je middels het creëren van nieuwe gewoontes tot een positieve gebeurtenis ombouwen. Door die nieuwe gewoontes leer je omgaan met die verandering. Ben jij in staat nieuwe gewoontes aan te leren?

Als je ervoor openstaat dan heb je na je pensionering voldoende gelegenheid om ze te ontwikkelen. Nu je gestopt bent met werken zal je uit je comfortzone moeten stappen om er iets van te maken. En dat is, laten we eerlijk zijn, niet altijd prettig en niet altijd makkelijk. Er veranderen al zoveel dingen en dan ook nog eens uit je comfortzone stappen?

Focus op gezondheid

De ervaring van pensioencoaches is dat de meeste verse pensionados aan de slag willen met hun gezondheid. Zij willen de gewoontes aanpakken die effecten hebben op hun gezondheid: eetgewoontes, fitness- en bewegingsgewoontes. Je pensioen blijkt een goed moment om te gaan werken aan je algehele welzijn. We willen allemaal de 100 halen, en wel fit en energiek. Maar om daar te komen moet je wel enkele belangrijke nieuwe gewoontes aanleren.

Stel dat je meer wil gaan sporten, of meer wil gaan wandelen of misschien wil leren golfen. Deze gezonde voornemens zijn natuurlijk geweldig en je hebt er ook nog eens de tijd voor. Maar hoe kom je nu uit de startblokken? En hoe blijf je er voor gaan?

Vele excuses voor uitstel

Eén ding weten we zeker, als je de start uitstelt, dan is er een grote kans dat het niets wordt. En dat is iets dat velen overkomt. Er is altijd wel een excuus om de start van je nieuwe voornemens nog een weekje uit te stellen. Je bent immers nu al zo druk in de tuin, dat geeft al genoeg beweging toch. En juist die fitness voornemens worden door veel mensen uitgesteld tot later.

Juist als je met pensioen bent, heb je het gevoel dat je heel veel tijd hebt en dat je ook morgen wel kan starten met je goede voornemen. En dat is precies het euvel dat voor gepensioneerden op de loer ligt: dingen/acties uitstellen omdat je het gevoel hebt dat je nog een zee van tijd hebt. En dat uitstel betreft dan niet enkel de uitvoering van de fitness voornemens.

Verander met kleine stapjes

Het blijkt dat welk voornemen je jezelf ook stelt, vrijwilligerswerk gaan doen, je levensverhaal opschrijven, een pelgrimstocht lopen, een nieuwe baan zoeken, al die voornemens gaan gebukt onder het gevoel ‘ik heb er nog een zee van tijd voor’. En zoals op andere terreinen ook geldt, van uitstel komt afstel. En dat is iets dat je echt niet moet willen. Je leeft nú en hebt nú de mogelijkheden.

Ongeacht wat je voornemens ook zijn: je hebt meer succes als je elke dag een klein stapje in de juiste richting zet. Maak er een gewoonte van om elke dag iets van je voornemens uit te voeren. Als je regelmaat introduceert in deze bezigheden dan is dat een perfecte gewoonte, die de kans van slagen ten zeerste bevordert. Lukt dat in eerste instantie nog niet, maak dan in ieder geval een plan van je voornemens. Zet dat plan op papier en voeg daar een startdatum aan toe. Ook de tussentijdse doelen horen daarbij met eveneens de dag dat je ze wil hebben bereikt. Dat helpt je uit de startblokken te komen en dat geeft echt een kick.

Excuses in de kiem smoren

Het blijkt dat nu je bent gestopt met werken, het o zo makkelijk is om de dingen uit te stellen. Er is immers altijd wel een morgen waarop je kan starten en dat drijft je tot besluiteloosheid. Ooit kan je op deze wijze worden overvallen door een gevoel van ‘ik heb iets gemist’. Waar zijn al mijn mooie voornemens gebleven? Wat heb ik er van gerealiseerd? Dat kan je voorkomen door je de gewoonte eigen te maken om elke dag iets van je tijd te gebruiken en te besteden aan één van je voornemens. Maak dat tot een gewoonte. Zonder zo’n gewoonte zal er mogelijk weinig van je voornemens terecht komen.

En ben jij iemand die altijd op zoek is naar een reden om iets niet te doen? Probeer dan je verzonnen excuses zo vroeg mogelijk in de kiem te smoren. Voordat je het weet ga je geloven in jezelf verzonnen smoezen.

Stop er elke dag wat tijd in

Je mogelijkheden zijn bijna onbeperkt, je vrijheid eveneens, en dat maakt het juist allemaal lastig. De beschikbare keuzes kunnen overweldigend voelen en voorkomen dat je de dingen doet waar je naar uitgekeken hebt. Als je alles kan kiezen, is het maken van een keuze heel lastig. Maar besef dat het succes van je pensionering afhankelijk is van enkele nieuwe gewoontes die je je hebt eigen te maken.

Niet uitstellen, maar gewoon beginnen met je voornemens is een simpel advies. Dat is de beste van de nieuwe gewoontes die een gepensioneerde zich eigen kan maken. Stop elke dag wat van je tijd in de uitvoering van je voornemens. Dan ben je er in ieder geval van verzekerd dat je van start bent gegaan. De rest is een kwestie van doorgaan en er stapje voor stapje wat meer tijd in stoppen. Start daar niet morgen maar vandaag mee.

Mediteren is trouwens ook een goede gewoonte. Lees over de effecten ervan op je gezondheid.

 

Ben jij iemand die behoefte heeft aan een plan en een overzicht van activiteiten die helemaal bij jou passen? Binnenkort verschijnt daarover een artikel.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *