Inspiratie voor ouderen,  Leefstijl voor ouderen

Wát kunnen we leren van jongeren? (deel 2)

Prangende vraag

In ‘Kunnen we leren van jongeren? (deel 1)’  hebben we de verschillen tussen de jongere generaties en die van 60andMore beknopt in beeld gebracht. Wat kunnen ouderen leren van jongeren? Wat doen zij dan wat wij ook zouden kunnen doen?

1. Jongeren leren je weer risico’s te nemen. Zij kennen de balans tussen risico’s nemen en veiligheid zoeken. Het vermijden van risico’s ontneemt ons de mogelijkheid tot groei en nieuwe levenservaringen. Neem wat meer risico’s in je leven (getemperd met de wijsheid die je nu geniet) en leef een voller en rijker leven.

2. Jongeren laten zien hoe het is om door liefde verblind te zijn. Hoe was het om zonder voorbehoud je te geven aan de ander, je zonder oordeel te storten in je relatie? Als je hier weer iets van kan hervinden is het ook goed om dat op nieuwe situaties en activiteiten los te laten: prille vreugde en gedrevenheid doordat je er volledig en totaal door in beslag wordt genomen. Het jeugdig enthousiasme weer door de aderen voelen stromen. Een poging daartoe zal je duidelijk maken dat dit niet persé leeftijdsgebonden is..

3. Jongeren leren je weer enthousiast te zijn over kleine nieuwe dingen. Opwinding over nieuwe ervaringen maakt het jong zijn speciaal. Ervaar dat weer. Jaren op deze planeet kunnen ons een beetje saai en cynisch laten voelen. Beoefen enthousiast het leven – je zult versteld staan van hetgeen je terugkrijgt.

Observeer de jeugd

Gewoon kijken en luisteren naar jongeren is inspirerend. Zij doen het toch allemaal net effe anders dan zoals de 60andMore generatie dat gewend is. En al kijkend en luisterend zul je weer wat bijleren. Jongeren leren je namelijk nog meer.

  • Jongeren leren je diversiteit tussen mensen te accepteren en minder te stigmatiseren.
  • Ze leren de situatie en keuzes van anderen te accepteren, los van of je het er mee eens bent.
  • Jongeren leren je meer open te staan voor de wereld als totaal: tolerant en open-minded.
  • Ze leren je genereus te zijn naar minder bedeelden.
  • Ze leren je anders te communiceren (inclusief de bijbehorende i-media) en technologie te accepteren als een zegen om met elkaar in contact te komen.
  • Ze leren je de leuke momenten van het leven te waarderen.
  • Jongeren leren je weer te spelen.
  • Ze leren je om gewoon door te gaan, actief te blijven en nooit te stoppen.
Geduldig luisteren

Tip: luister geduldig naar jongeren, je zult er rijkelijk voor worden beloond. Stel hen de levensvragen waar je voor staat, of die vraagstukken die je in het algemeen met je meeneemt en je krijgt verrassende nieuwe antwoorden die het overwegen waard zijn.

 

 

Wil je meer hierover lezen, dan zijn onderstaande artikelen wellicht de moeite waard.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *