drie jongeren aan tafel
Inspiratie voor ouderen,  Leefstijl voor ouderen

Kunnen we leren van jongeren? (deel 1)

Hoezo ‘ouderen weten het beter’?

Ouderen hebben veel kennis en ervaring, ze zijn door de wol geverfd. Zij weten waar Abraham de mosterd haalt. Maar als we er voor open staan, kunnen we leren van jongere generaties. Het zijn generaties die vaak als reactie een andere weg zijn ingeslagen.Zij hebben een andere aanpak beproefd.

Het is echt niet zo dat jongeren enkel dienen te leren van ouderen. Het kan ook heel goed andersom. En dat kan heel verfrissend zijn. Het kan haast niet anders dan dat in die door jongeren beproefde andere wegen, ook voor ons heel waardevolle ideeën zijn te vinden.

Jongere generaties

Als je de zestig gepasseerd bent, zijn er de nodige generaties na je, vele bronnen van inspiratie dus. Er wordt nogal lovend geschreven over de verschillende generaties. Sommige van die schrijvers hebben het vertrouwen dat de jongere generaties alle problemen, die door voorgaande generaties zijn achter gelaten, gaan oplossen. Dat voelt natuurlijk goed. We kunnen dus leren van jongere generaties.

Hier een beknopt overzicht van de verschillende generaties en hun generieke eigenschappen:

 1. Generatie (Ni)X, ook wel de verloren generatie genoemd. Ze zijn geboren in de periode 1956-1970. Ze zijn: praktisch, zelfredzaam, no-nonsense, bescheiden en vernieuwend, verbindend en onzichtbaar.
 2. Pragmatische generatie, ook wel de patatgeneratie genoemd. Ze zijn geboren in de periode 1971-1985. Ze zien levensgeluk als hoogste doel en streven naar zelfontplooiing. Maar ze zijn ook wat passief en geen sociale vernieuwers.
 3. Generatie Y, ook wel de grenzeloze generatie of Millennials genoemd. Geboren in de periode 1986-2001. Ze zijn groot geworden met de nieuwe media als speelgoed. Hun kenmerken zijn: authentiek, zelfverzekerd, uitgangspunt ‘alles is mogelijk’, actief in sociale media, enigszins narcistisch, arrogant, creatief, speciaal, grenzeloze ambitie en lijden snel aan een burn-out en keuzestress.
 4. Generatie Z. Ze zijn geboren in de periode 2002-2015, midden in het digitale tijdperk. Ze zijn gewend aan multitasking en zijn mondiaal georiënteerd, sterk gericht op vrienden en familie ondanks de mondiale oriëntatie.
Verschil met de 60andMore-generatie

De mensen uit jongere generaties hebben een aantal eigenschappen die anders zijn dan de huidige groep van 60andMore. De meest kenmerkende verschillen op een rij:

 • Jongeren zijn meer geneigd spullen te delen, het gaat hen minder om de heb.
 • Ze hebben meer oog voor ambachtelijkheid en duurzaamheid.
 • Jongeren doen meer buitenshuis.
 • Ze zijn meer wereldreiziger.
 • Jongere generaties hebben vaak een betere beheersing van de engelse taal.
 • Ze kunnen makkelijker even een tijdje in het buitenland werken.
 • Hun woonsituatie is significant anders.
 • Ze zijn meer bereid om te delen met minder welvarende landen.
 • Jongeren gebruiken nieuwe media makkelijker waardoor ze met een grotere groep contacten onderhouden.

Wat zou jij willen leren van jongere generaties?

 

Hieronder een mooi overzicht van Youngworks te Amsterdam,  een organisatie die zich actief bezighoudt met jongeren.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *