Leefstijl voor ouderen

Wat doet eenzaamheid met jezelf?

Het spook van de samenleving

Er wordt veel over geschreven, eenzaamheid bij ouderen als het grote spook in de samenleving. Een spook die overigens ongeacht je leeftijd bij je kan aankloppen. Overheidsinstanties weten er geen raad mee. Maar wat is het nu eigenlijk? En is het wel zo erg? Wat de een als eenzaamheid ervaart, is voor een ander wellicht een heerlijk vrij gevoel van alleen-zijn.

Dappere verhalen

Om te weten wat eenzaamheid is kan je kijken naar de effecten die het heeft op mensen, wat het doet met mensen. In bijgaande video spreken zes mensen over wat eenzaamheid voor hen is. Hoe het er voor hen uitziet en wat ze er mee doen. Dappere verhalen van dappere mensen. Zonder schroom durven deze mensen te benoemen wat het hun doet. In een samenleving waar ‘succesvol zijn’ de norm is, vereist dat heel wat lef. Goed om in alle rust eens te luisteren naar hun verhalen.

Eenzaamheid: accepteren of bevechten?

In de video hierboven wordt eenzaamheid door de een als ‘pijn’ ervaren en door de ander als een geaccepteerd feit van het leven. In een samenleving waarin veel mensen zich inspannen en uitputten om er bij te horen, om te voldoen aan de norm ‘hoe je moet zijn’,  is er voor eenzaamheid geen plaats. Verdriet, tegenslag en eenzaamheid worden daarmee niet meer geaccepteerd. Het moet ons voor de wind gaan. En als de wind niet de gewenste kant op waait weten we het even niet meer.

Symptoom van een probleem in de samenleving

Op 31 januari 2019 sprak hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys in Pakhuis Willem de Zwijger in Amsterdam. Hij staat op het standpunt dat lijden bij het leven hoort. Maar hij geeft ook aan dat de wachtlijsten in de psychiatrie een symptoom zijn van fouten en problemen in de maatschappij.  Hoewel eenzaamheid, verveling, tegenslag en verdriet gewoon elementen zijn van het leven, is het zorgelijk dat dit in de huidige tijd leidt tot ernstige uitval van mensen. Uitval uit de samenleving, opzij worden gezet door de samenleving. Het lijkt of we minder stevig in onze schoenen staan in combinatie met een samenleving die enkel succes en plezier accepteert. Was je er op 31 januari niet bij, grote kans natuurlijk, dan is hieronder de hele avond nog eens rustig te beluisteren.

Meer over eenzaamheid bij ouderen is geschreven door Marijke Coert, lees haar artikel.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *