Inspiratie voor ouderen

Waarom 60andMore voor jou een coach wil zijn

Coach voor ouderen: In den beginne….

Laten we het beeld van de felicitatiekaarten, zie de blog 8500 dagen niets doen??, eens afzetten tegen de periode van voor je pensionering. Hoe zijn al die jaren daarvoor verlopen?

De eerste jaren van je leven ben je hoogstwaarschijnlijk min of meer permanent gepamperd/verzorgd door je ouders. Daarna naar de basisschool, middelbare school, een baan nemen of een vak leren. Allemaal zaken waarbij je intensief werd begeleid en gestuurd door je omgeving. Dan een baan of de WW in. In beide gevallen word je achter de vodden gezeten: bij de één door je leidinggevende, bij de ander door het UWV. Overigens niks mis mee natuurlijk.

Altijd ‘Structuur’ totdat …

En zo voltrekt je leven zich in een min of meer permanent aanwezige structuur van werken en leven. Ouders, bazen, leidinggevenden, klanten, kinderen, etc etc, geven jou structuur en taken. Ze geven je een tijdsbesef want het tentamen is al ingepland, je opdracht moet voor een bepaalde tijd zijn vervuld, want er zit een klant op te wachten. Je kinderen krijgen honger dus rond 18 uur is het wel handig als er iets eetbaars op tafel staat. Dat vind je eigenlijk heel normaal, je weet niet beter. Je leeft en ademt in een door de omgeving aangebrachte structuur. Totdat …..

Luieren als doodsoorzaak?

Totdat … je plots niets meer hoeft. HET ZIT EROP!! Niemand verwacht meer iets van je, behalve dat je vooral heel erg gaat luieren en vooral helemaal niets meer doet. En nu ??? Zestig jaar of langer was het geheel anders. Vanaf het moment dat je in deze wereld belandde werd er voortdurend iets van je verwacht. Zodra je in de wieg lag werd er verwacht dat je vooral heel vredig ging slapen. En als je wakker was, werd er verwacht dat je een glimlach opzette voor elk gezicht dat boven je wiegje verscheen. Dat je op school vooral je best deed, etc, etc. En nu is de enige verwachting dat je niets-gaat-doen, dat je gaat luieren. Weet dat één ding het leven heel snel bekort, en dat is luieren en niets meer doen. Misschien is dat ook wel de onbewuste intentie achter ………………..

Structuurloos

Het is belangrijk dat je je dit beeld heel bewust wordt. Want het laat je beseffen dat jij diegene bent en jij alleen die nú structuur in je leven moet gaan brengen. Iets dat je nog nooooit hebt hoeven doen. Lees daarover het artikel van Marijke Coert.

De samenleving hielp je tot nu toe op allerlei wijzen met het aanbrengen van structuur in je leven. Maar zodra je met pensioen bent, stopt de samenleving met die rol. Alsof de samenleving haar handen van je trekt. Bekijk het maar, zie maar wat je doet, van ons hoef je niets meer te doen, maar de zorgkosten voor ouderen moeten wel binnen de perken blijven! Tja, maar als je niets meer hoeft te doen, kan je gelukkig als afleiding altijd nog naar de dokter. Voor sommige ouderen geeft dat de structuur waar ze naar op zoek zijn: het rooster van afspraken met de diverse zorgverleners.

‘Alleen’?

Maar laat het voor jezelf niet zover komen, neem het heft in eigen hand, neem het leven in eigen hand. Die 8500 dagen zijn te kostbaar om ze te laten verdampen in uitzichtloos uit het raam staren, in eindeloos uitslapen en je tijd verdoen aan bijzaken. Besef dat eenzaamheid de grootste bedreiging is in je bestaan. Met eenzaamheid bedoelen we niet persé geen contacten hebben. Je kent de zinsnede wellicht: ‘Alleen is met het Al één zijn’. Iemand die dat gevoel in zich meedraagt kent geen eenzaamheid.

Weet waarvoor je leeft

Daarentegen kan iemand met heel veel contacten toch eenzaam zijn. Iemand die veel contacten heeft, maar geen idee meer heeft waarvoor hij of zij leeft, voelt zich verlaten en doelloos. Zo iemand ervaart het bestaan als iets dat zinloos is geworden. Geen doelen meer in het leven hebben, geen dingen meer zien waarvoor je warm kan lopen. Daar begint de meeste eenzaamheid mee.

Doelloosheid als trigger voor eenzaamheid?

Je gaat je vervelen, je weet niets te doen, niets hoeft immers. Je zou eigenlijk niet weten waarom je vroeg uit je bed zou moeten komen. Waarom zou je niet gewoon in je pyjama blijven rondlopen? Als dit soort gevoelens en beelden je gaan bekruipen, wees dan op je hoedde. Het is de voorbode van eenzaamheid. Dit is het moment dat een huisarts je gaat adviseren om een hondje te nemen. Er is dan echt werk aan de winkel. Het is dan de hoogste tijd om jezelf opnieuw te gaan uitvinden.

Je eigen structuur ontwerpen

60andMore wil jou helpen het zeker zover niet te laten komen. 60andMore wil je helpen structuur te brengen. Een structuur die jíj ontwerpt, een structuur die jou helpt de leuke dingen die jij zou willen doen uit te voeren. Om zo de doelen die je voor jezelf hebt gedefinieerd na te streven en je dromen te gaan beleven. Het is goed daarbij te realiseren dat het genieten zit in het gaan van het pad, het doen van de dingen, het er mee bezig te zijn en niet per definitie in het bereiken van je einddoel.

Doorontwikkelen

Als coach voor ouderen biedt 60andMore jou tools, ideeën, aanpakken, hulpmiddelen om de 8500 dagen volledig tot z’n recht te laten komen. Om jezelf in die 8500 dagen indien nodig opnieuw uit te vinden of te herontdekken. Die 8500 dagen te gebruiken om je persoonlijke ontwikkeling door te zetten en niet te laten stoppen met je pensionering. Om je eigen ontwikkeling nu zelf ter hand te nemen, jezelf doelen te stellen die in lijn zijn met wie je echt van binnen bent en wie je echt zou willen zijn. Gewoon omdat het leuk is en het een kick geeft om er mee bezig te zijn.

Ontdekken wat er op je wacht

De felicitatiekaarten pushen je om je autootje in de vrij te gooien bij het bereiken van je pensioenleeftijd en het karretje verder maar te laten uitrijden tot het einde van je leven. Maar realiseer je wat er gebeurt als dat karretje eerder tot stilstand komt en je dan nog enkele of meer jaren te gaan hebt. Dan ligt de eenzaamheid om elke hoek naar je te loeren. Maar nu je dit allemaal weet, gaat het met jou zover niet komen en als coach voor ouderen helpt 60andMore je daarbij. Tijd om aan het werk te gaan en te ontdekken wat er nog allemaal op jou ligt te wachten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *