Boeken, Films en Docu's voor ouderen,  Inspiratie voor ouderen

The Best Exotic Marigold Hotel (2011)

Een film over ouder-worden en ouder-zijn

Een aantal net gepensioneerden besluiten onafhankelijk van elkaar om hun oude dag door te brengen in het goedkope en exotische India. Dit besluit alleen al laat zien dat er durf in deze mensen zit. Maar niet iedereen is in staat zich te voegen in het totaal nieuwe leven en de omstandigheden die sterk afwijken van wat ze gewend waren.

Actieve zestigplussers

Het zijn allen zestigplussers van deze tijd: actief en met de nodige durf. Over deze actieve zestigplussers maakte regisseur John Madden het komische drama ‘The Best Exotic Marigold Hotel’ (2011). Het is een hartverwarmende film over zeven ouderen die met weinig middelen toch graag een verrijkende levensfase willen doormaken. Door de grote kloof tussen de hun bekende cultuur en waar ze nu in belanden, worden ze sterk met zichzelf geconfronteerd. Dit leidt tot hele verrassende reacties. Inspirerend, leerzaam, vertederend.

Confrontatie met jezelf

Topacteurs brengen de verschillende aspecten van ouder-worden soms heel aangrijpend in beeld. Een vrouw die door haar overleden man wordt opgezadeld met een hoge schuld en zelf nooit heeft gewerkt. Ze wil haar kinderen niet tot last zijn en vertrekt naar India waar ze op zoek gaat naar een baan. Een getrouwd stel ontvlucht Engeland omdat ze onvoldoende middelen hebben een huis te kopen dat voldoet aan de eisen van de echtgenote. In India worden ze geconfronteerd met het grote verschil tussen hen beiden. Ze staan wel erg verschillend in het leven en worden met de neus op dit feit gedrukt.

Thema’s rond ouder-worden

Als je naar deze film kijkt vanuit de bril van 60andMore dan herken je veel essentiële thema’s waar ouderen mee worden geconfronteerd. Eenzaamheid, aanpassingsvermogen, sexualiteit, op jezelf worden teruggeworpen na het overlijden van je echtgenoot. Homosexualiteit en het levenslange schuldgevoel dat daarmee gepaard kan gaan.

De film zet je mogelijk ook aan het denken over je eigen ideeën rond deze levensfase: Hoe wil jij die invullen?

Lees meer en zie de trailer bij Inspirerende Films.

Noot: het vervolg op deze film, ‘The Second Best Marigold Hotel'(2015), is helaas minder inspirerend en krijgt ook lagere ratings.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *