Inspiratie voor ouderen,  Wonen voor ouderen

Steeds meer ouderen gaan anders wonen

Uit onderzoek van de ANBO onder 5700 ouderen blijkt dat steeds meer 60-plussers er voor kiezen om de traditionele wijze van wonen vaarwel te zeggen. Met name woongroepen en kleinschalig wonen stijgen sterk in populariteit. Logisch, omdat het veelal ‘samen’ leuker is dan ‘alleen’. Ook de kangoeroewoning is steeds meer in trek. Het is een mooi concept om meerdere generaties onder één dak te verenigen.

Er worden wel enkele belangrijke voorwaarden aangegeven waaraan een woongroep moet voldoen. Ten eerste dient de privacy goed te zijn geborgd. Dus wel samen, maar ook echt wel je eigen stek daarbinnen blijven houden. Dus samen dingen doen als je dat wilt. Maar ook op jezelf kunnen zijn als je daar weer behoefte aan hebt.

Een tweede belangrijke voorwaarde is dat de woongroep moet zijn samengesteld uit gelijkgestemde leden. Dat is logisch want het is nogal een uitdaging om  met mensen samen te leven die heel anders in het leven staan. Een gelijke gestemdheid kan zijn gebaseerd op religie of levensovertuiging. Maar dit kan ook eenzelfde sexuele geaardheid betreffen.

Ook is er de wens om jong en oud te verbinden. Dat is ook de reden waarom de kangoeroewoning zo intrek is. Hoe mooi is het als kinderen ook door ouderen worden omringd. Aandachtspunten bij de overwegingen voor een kangoeroewoning vind je hier.

Het is jammer dat er momenteel door gebrek aan goede locaties en financiën onvoldoende initiatieven van de grond komen. Wat dat betreft is het goed dat het kabinet dit voorjaar 164 miljoen gaat vrijmaken om initiatieven financieel te gaan ondersteunen. Meer over deze stimuleringsregeling vind je hier.

Anders wonen voor ouderen, wil jij weten of dat iets voor jou is, lees dan ons artikel ‘Is anders wonen iets voor jou?’

Lees ook het artikel van Hanneke van Houwelingen in het Algemeen Dagblad van 7 februari 2019 hierover.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *