Boeken, Films en Docu's voor ouderen,  Inspiratie voor ouderen

Self fulfilling prophecy

Een aanrader is het boek van Deepak Chopra, genaamd Leef-Tijd. Daarin beschrijft hij de Ayurvedische benadering rond ouderdom. Het regenerende en zelf herstellende vermogen van cellen is verbazingwekkend groot en kan worden bevorderd met voeding, beweging, maar ook door denken. Je levensverwachting en mindset hangen sterk samen. Zijn conclusie is dat je zelf heel veel invloed hebt op de mate van vitaliteit en de wijze waarop je ouder wordt.

Deepak Chopra staat op het standpunt dat de beelden en meningen die je hebt over jezelf en je leeftijd, een sterk zich zelf realiserend effect hebben. Het is daarmee een vorm van self-fulfilling prophecy. Deze cocktail van collectieve beelden, meningen en oordelen en onze eigen beelden en meningen beïnvloeden ons onderbewustzijn en ons gedrag.

Experiment

Er wordt in het boek een mooi experiment aangehaald waarin de kracht van self-fulfilling prophecy wordt onderstreept. Een groep dementerende ouderen die of slapend in de stoel zitten of daarentegen hyper actief zijn, worden geplaatst in een woon- en leefomgeving die geheel is ingericht op de wijze waarop woningen er uitzagen toen zij dertig of veertig waren. Meubels uit die tijd, behang van vroeger, gebruiksvoorwerpen uit die periode. Tot en met de muziek en de kranten die toen werd beluisterd en gelezen. Dit alles had een regeneratief effect op het gedrag van deze ouderen. Zij kwamen langzaam uit hun isolement. Zowel lichamelijk als mentaal gingen zij meer activiteit vertonen en werden ze toegankelijker.

Grote kans op een lang leven

Heel mooi om te lezen. Deepak Chopra is van mening dat je zelfbeeld sterk bepaald  wie je bent en hoe je bent. En dat dit ook geldt voor de wijze waarop je over je lichaam denkt. Je levensverwachting en mindset hangen samen. Deepak stelt dat mensen die het logisch vinden pas op hoge leeftijd te sterven ook een grotere kans hebben om op die leeftijd te sterven. Dit in tegenstelling tot mensen die verwachten jong te sterven. Je bepaalt daarmee dus in hoge mate hoe je fysieke conditie is. In het boek Leef-tijd van Deepak Chopra is beschreven hoe dat werkt.

Deepak Chopra, Leef-Tijd

Meer over beeldvorming kan je hier lezen: Beeldvorming over ouderen

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *