wit huis anno 1930
Nieuws,  Wonen voor ouderen

Waar laten we onze ouderen?

Ouderen en hun huis

Onderstaand artikel stelt de vraag: “Waar laten we onze ouderen?”.  Alleen al de vraag is toch tenen-krommend.  Alsof je boven de zestig moet worden weggestopt in samenleefwijken omdat je de samenleving in de weg zit. Je hebt een huis waar je in woont, maar gezien de krapte op de huizenmarkt, wil de overheid daar graag zijn hand op leggen. Dus er worden creatieve wegen verzonnen om de ouderen te laten verhuizen. Ouderen en hun huis zijn mogelijk het doelwit van de overheid.

Angstzaaien rond aflossingsvrije hypotheek

Op de woonmarkt voor ouderen kan dit er ook nog wel bij. Naast de angst-hetze richting woningeigenaren met een aflossingvrije hypotheek. Ouderen worden momenteel persoonlijk door hun hypotheek-verstrekker gebeld om te moeten aanhoren hoe erg het is dat ze een aflossingsvrije hypotheek hebben. Of ze wel hebben nagedacht over de risico’s bij het aflopen van de leenperiode? Alsof mensen met zo’n hypotheek-vorm daar nièt over zouden nadenken.

Wanneer ben je van plan je huis uit te gaan?

Naar verwachting zullen we binnenkort worden gebeld door de overheid met de vraag wanneer we van plan zijn ons huis ter beschikking te stellen aan mensen die het harder nodig zouden hebben dan wij. Het moet niet gekker worden.

Voor het artikel op NU.nl: NU.nl en krapte op woningmarkt

Jonge gezinnen

Ook bijgaand nieuwsbericht van de NOS maakt melding van het feit dat ouderen woningen bezet houden voor jonge gezinnen. In de woorden van Peter Boelhouwer, hoogleraar woningbouw aan de TU Delft: “De stijging van het aantal alleenstaande ouderen zal ook effect hebben op de woningmarkt. Die ouderen wonen al ergens, vaker in een grotere eengezinswoning, zeker als de partner is overleden. Daar blijven ze vaak ook wonen, omdat het beleid is dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Daardoor wonen de ouderen vaak te groot. En dat is het probleem op de woningmarkt. Er komen namelijk elk jaar 100.000 jonge gezinnen bij en die moeten ook ergens wonen. Eigenlijk zou je willen dat de woningen van de ouderen worden vrijgemaakt,… “.

Voor het gehele artikel van de NOS: NOS d.d. 18-12-2018

Voor ideeën over je eigen woonsituatie, zie wooninspiratie voor ouderen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *