Leefstijl voor ouderen

Pensionering: Nieuwe kans of gevoelens van eenzaamheid ……..

geschreven door Marijke Coert

Met pensioen en dan? Voor sommigen een droom die uitkomt, voor anderen het grootste schrikbeeld.
Voor de één: niets meer moeten, lekker niksen, uitslapen, genieten van je vrijheid, geen reorganisaties en protocollen meer. Verlost van alsmaar veranderende managementvisies.
Voor de ander: niemand meer om je verhaal, dilemma’s en kennis mee te delen, geen nieuwe uitdagingen meer, geen netwerk meer, nergens meer bij horen. De structuur in je leven verdwijnt.

Een verstoord patroon

Bij veel mensen die stoppen met werken, hebben de positieve gevoelens gedurende ongeveer een half jaar de overhand. Maar dan…… Iedere dag niksen blijkt toch wel erg saai. Alleen nog maar over koetjes en kalfjes praten na tientallen jaren vakinhoudelijke gesprekken geeft weinig voldoening. Geen of weinig mensen meer om je heen waar je mee kunt discussiëren over hetzelfde wat jij belangrijk vindt. Als je altijd hebt gewerkt, dan voelt niets doen soms als een soort gedwongen genieten. Vaak is er voor jou dan geen sprake meer van interessante relaties. Je dagelijkse patroon is verstoord.

Met pensioen en dan? Je zal definitief op zoek moeten naar andere activiteiten en nieuwe contacten om gevoelens van eenzaamheid geen kans te geven.

Wat is de oorzaak van mogelijke gevoelens van eenzaamheid?

Het is misschien goed om te schetsen wat eenzaamheid nu precies is: ‘Eenzaamheid is het fysiek ervaren van een tekort aan patronen van verbinding met andere mensen’ (definitie Jeannette Rijks).

Als er een verandering in je leven plaatsvindt, lopen de radertjes soms even vast. Dan verandert je normale patroon en moet je je aanpassen. Dat heeft vaak even tijd nodig.

Heel normaal, want patronen vormen veiligheid, vertrouwdheid en voorspelbaarheid. Als bijvoorbeeld je kind uit huis gaat, je partner je verlaat of overlijdt, maar ook als je met pensioen gaat, veranderen je patronen…………. Ook de mensen om je heen en de relatie tot die mensen veranderen door die gebeurtenissen. Je persoonlijke situatie verandert. Hoe is het voor je partner als je opeens de hele dag thuis bent? Die partner heeft ook eigen patronen, vrienden etc.

Als eenzaamheid langer duurt

De oorzaak van (tijdelijke) eenzaamheid is dus elke kleine, grote, leuke of niet leuke verandering in je (werkzame) leven. Dat maken we allemaal mee in ons leven, dus je kunt zeggen dat (tijdelijke) gevoelens van eenzaamheid bij het leven horen. Pas als deze gevoelens langer duren dan een jaar, wordt eenzaamheid pas echt een probleem en dreigt chronische eenzaamheid. Dus goed om het niet zo ver te laten komen, niet af te wachten. Zorg er tijdig voor dat je nieuwe patronen vormt en dat je leven weer veilig, vertrouwd en voorspelbaar wordt. Verbind je weer met andere mensen!

Nieuwe kansen

Als je gepensioneerd bent, heb je alle tijd om leuke dingen te gaan doen. Wandelen, fietsen, lezen, musea en/of concerten bezoeken, muziek luisteren en/of maken, verzin het maar. Leuk, maar niet alleen….. Als je alleen leeft, al dan niet tegen je zin, is het misschien lastig om leuke dingen te gaan doen. Je wilt het wel, maar….. Je leeft als het ware met een stil protest van binnen. Hoe maak je opnieuw verbinding met mensen?

In het wilde weg contacten aangaan omdat je denkt dat je daarmee je eenzaamheid oplost, is een vergissing. Het is een illusie te denken dat je weer midden in het leven komt te staan als je zo maar op de bonnefooi gaat netwerken. Wat dan wel? Voor je nieuwe contacten aangaat, is het allereerst belangrijk om voor jezelf te weten wat de belangrijkste waarden in jouw leven zijn en of je deze ook terugvindt in je leven.

Kwaliteit van je relaties

Je waarden zijn de basis voor de omgang met mensen in je leven. Mensen die dezelfde waarden delen en waar je op een ontspannen plezierige manier mee kunt omgaan, kunnen je leven (weer) leuker maken. Vrienden zijn mensen die voor jou iets betekenen en, net zo belangrijk, voor wie jij iets betekent. De oplossing voor eenzaamheid is niet de hoeveelheid, maar de kwaliteit van de relaties. Sla deze stap niet over. Dit is pas de eerste stap van je aanpak, maar wel de belangrijkste. De eerste stap om straks verbinding te kunnen maken met de mensen die bij jou passen.

Hoe het je lukt om te bereiken wat je wilt

Als het goed is, heb je nu iets voor ogen, een doel gekozen dat je inspireert. Wanneer je dat echt heel graag wilt bereiken, vind je meestal vanzelf de instrumenten en motivatie om het te bereiken. Als dat je niet alleen lukt, ken je misschien wel iemand die je als voorbeeld kunt nemen. Iemand die al bereikt heeft wat jij wilt bereiken. Je kunt veel leren van anderen.

Het allerbelangrijkste is dat je moet doorzetten. Doorzetten lukt alleen maar als je écht het doel wil bereiken dat je voor ogen hebt. Als het belangrijk genoeg voor je is, vind je vanzelf de energie, tijd en motivatie om te blijven volhouden. Dus stel jezelf de volgende vragen:

  1. Wat wil je nu écht?
  2. Wat vind je belangrijk in je leven?
  3. Wat houd je tegen (wat zijn je dooddoeners)?
  4. Wat gebeurt er als je het doet?
  5. Wat gebeurt er als je het niet doet?
  6. Wat gebeurt er niet als je het doet?
  7. Waar heb jezelf invloed op?

Maak het zelf mogelijk.

Deze aangrijpende video laat zien wat eenzaamheid doet met mensen.

Over Marijke Coert

Marijke is Individueel- en Verandercoach en Specialist Eenzaamheid. Zij heeft ruim 40 jaar ervaring op HRM-gebied opgedaan in advisering, coaching en begeleiding van leidinggevenden en medewerkers. Zij volgde van 2002 tot 2005 de Hbo-opleiding Personeel & Arbeid, waarna ze in 2014/2015 de beroepsopleiding coaching afrondde bij de Academie voor Coaching in Utrecht. In 2016 is Marijke haar hart gaan volgen en is zij haar eigen coachpraktijk begonnen. Zij is gespecialiseerd in deskundige hulp bij eenzaamheid volgens Faktor5 ontwikkeld door Jeannette Rijks (van het programma ‘Nooit meer alleen’). Eenzaamheid is een complex probleem dat vraagt om specifieke kennis, vaardigheden en een juiste benadering.

Marijke Coert gebruikt bij haar coaching de methodiek Creatief Leven van Jeannette Rijks. Deze coaching kan individueel of in een groep (als er voldoende deelnemers zijn). De methodiek is altijd positief en oplossingsgericht. Wil je liever preventief werken, dus (langdurige) eenzaamheid voorkomen, dan wordt de methodiek LEEF! gebruikt.

Marijke Coert is per email bereikbaar: marijkecoert@gmail.com.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *