Leefstijl voor ouderen

Nieuwe doelen stellen, ook op je zeventigste? (deel 1)

Jezelf nieuwe doelen stellen geeft energie. Ja, ook op je zeventigste kan je jezelf nieuwe doelen stellen. Doelen die niet alleen voor vandaag gelden. Het kunnen doelen zijn die je wil bereiken over een jaar, over vijf jaar of over tien jaar. Het formuleren van een doel op de wat langere termijn geeft je de energie om door te gaan. Je weet immers waarvoor je het doet. Het langere termijndoel moet je dan wel verder uiteen rafelen in doelen voor de wat kortere termijn: wat over een kwartaal, een maand, wat over een week en wat gaan we daar vandaag aan doen.

Eenmalig of lange termijn

Als je je wat strammer en stijver voelt worden, heeft het weinig zin om daar alleen vandaag wat aan te doen. Zo’n eenmalige actie is vaak frustrerend. Het laat je extra beseffen hoe stijf je echt bent. Maar als je een doel stelt om bijvoorbeeld over drie maanden een bepaalde yoga oefening te kunnen, of weer met gestrekte benen met je handen de vloer te kunnen raken, dan kan je daar subdoelen voor een week of maand uit afleiden.

Schema

Als je daarnaast voor jezelf een oefenschema maakt van bijvoorbeeld ‘Op dinsdag, donderdag en zaterdag ga ik elke avond 45 minuten yoga oefeningen doen’, dan is de kans groot dat je inderdaad over drie maanden een stuk soepeler bent. Er zijn daarvoor heel veel goede sites, ook voor diegenen die nog niet eerder aan yoga hebben gedaan.

Soepelheid geeft vitaliteit

Werken aan het soepel houden van je lichaam is echt belangrijk. Aan iemands houding, hoe je staat, hoe soepel je loopt, kan je deels de echte leeftijd aflezen. Souplesse voelt jeugdig en energiek. Het zegt iets over je biologische leeftijd, die belangrijker is dan je kalender leeftijd. Dus werken aan de soepelheid van je lichaam levert heel wat op (en verlaagt ook je biologische leeftijd).

Samen sta je sterker

Wat ook vaak helpt is als je iemand kan vinden die hetzelfde doel als jij wil nastreven. Samen is het altijd veel makkelijker om iets vol te houden. Samen de yogalessen doen en samen ervaren dat je lichaam stapje voor stapje soepeler wordt. Dat werkt stimulerend.

Belang van vitaliteit

Doelen die je voor jezelf stelt hoeven natuurlijk niet enkel te zijn gericht op je lichamelijke conditie. Maar we beseffen allemaal dat een bepaalde basisvitaliteit van je lichaam essentieel is voor alles wat je nog meer wil doen. Dus ook alle andere doelen die je je stelt, zijn in hun bereiken mede afhankelijk van je vitaliteit.

 

Zie voor een goede yogasite het bericht ‘Lichaamshouding heeft er baat bij’.

Zo bereken je je biologische leeftijd: Rekenhulp

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *