Leefstijl voor ouderen

Nieuwe doelen stellen, ook op je zeventigste? (deel 4)

Veranderingen in je leven

Wat je je ook gaat voornemen om op te pakken, besef dat dit hoogstwaarschijnlijk een verandering in je leven zal brengen. Niet dat je daarvoor moet terugschrikken, maar de meeste mensen houden niet zo van veranderen. Je leven veranderen staat niet bovenaan ieders verlanglijstje. Weet je trouwens dat de meeste mensen na hun vijfentwingste hun haarcoupe nooit meer rigoureus zullen wijzigen? Ze kennen zichzelf vanaf die tijd met die haarcoupe. Ze vereenzelvigen zich er mee, die haarcoupe zijn ze zelf. Hoeveel mensen ken jij die hun haarcoupe de afgelopen tien jaar hebben ‘omgegooid’? Vast niet heel veel. Hoeveel mensen ken jij die hun leven hebben veranderd? Vast ook niet veel, terwijl je misschien vindt dat het voor sommigen beter zou zijn geweest als ze dat wel hadden gedaan?

Puzzelstuk verdwenen

Daarmee zijn we aangekomen bij het aspect ‘Veranderen’, ‘Je leven veranderen’. En dat is waar we allemaal mee worden geconfronteerd als we stoppen met werken. Er wordt iets van je weggenomen. Een ander zal zeggen ‘ik word ervan verlost’. Maar het is een verandering. Daardoor is er een aspect uit je leven gehaald. Er is nu een leemte, hoe graag je er mogelijk ook van verlost wilde worden. De levenspuzzel mist nu een stuk. Een belangrijk stuk want het vulde een behoorlijk stuk van je tijd. Je voelt je daarmee ook wel een beetje uit balans. Hoe hervind je die balans?

Zoeken naar een nieuw evenwicht

Grote kans dat je op zoek gaat naar een nieuw evenwicht. Het oude evenwicht is immers niet te herstellen. Er is zo’n groot onderdeel uit weggenomen dat dit onmogelijk is. Je kan wel al je tijd die je nu over hebt stoppen in een hobby, maar is dat niet erg kunstmatig? Verkrijg je daarmee heelheid in je leven? Acht uur per dag besteden aan je hobby is wel erg veel. Misschien moet je het dan geen hobby meer noemen, maar je nieuwe baan. Grote kans dat die acht uur terug loopt naar drie of vier uur en de rest van de tijd opgaat aan de gewone dagelijkse routine. Maar daarmee sluipt er ook een bepaalde leegte het leven binnen.

Jezelf opnieuw uitvinden

Het voelt een beetje alsof je jezelf opnieuw moet gaan uitvinden. Misschien is dat ook wel de beste keuze. Als je daarvoor durft te kiezen.

Stel de wonderlijke situatie, dat er iemand op je afkomt die je de mogelijkheid geeft je leven en je levenssituatie opnieuw te definiëren, hoe zou jij dat dan inrichten? Hoe zou jij jouw komende 8500 dagen dan willen inkleuren?

Wat een mogelijkheden!

Waar op deze aarde zou jij de 8500 dagen willen beleven? Op één plek, op meerdere plaatsen? Wie zou je naast je willen hebben in je leven? Of wil je graag enige tijd ter bezinning en bespiegeling solitair door het leven? Zou je je daarvoor misschien voor een periode willen voegen in een kloosterorde? Wat zou je overdag zoal willen doen? Sporten of op een terrasje de krant lezen? Zou je een moestuin willen starten om voor hoogwaardig eten te zorgen? Zou je dit in de setting van een woon-gemeenschap willen doen? Of wil je misschien meubels maken, hout bewerken en die op een plaatselijke markt verkopen?

En nog meer mogelijkheden

Zie je jezelf met je partner een boot kopen om daarmee de wereld rond te varen? Of droom je ervan van ontwikkelingsprojecten te gaan doen. Een half jaar in de Himalaya en dan weer een half jaar ergens in Zuid-Amerika, de helpende hand reiken aan diegenen die dat nodig hebben? Is het een reis die je alleen gaat afleggen, of heb je een partner die met je mee wil, of ga je mensen zoeken die met je mee willen? Is het een reis die je je huis doet verlaten of ga je het avontuur en de reis vanuit je huidige woning ondernemen?

De vraagsteller

En stel dat de persoon die op je af was gekomen je had gevraagd je leven opnieuw te definiëren ook de macht zou hebben dit voor je te realiseren, zou je hem dat dan ook vragen? Zou je hem toestaan dit voor jou te doen? Die vraag is belangrijk. Als je de vraag bevestigend beantwoordt dan gaat er ook wat gebeuren. Want diegene die jou die vraag stelde heeft namelijk ook de macht om dit te doen, maar alleen als jij ten volle daarin toestemt.

Diegene die je die vraag stelt ben je namelijk zelf. Jíj hebt de macht om dit gewenste leven te creëren, het leven veranderen ligt in jouw eigen handen. Maar het vereist durf, best wat durf. Durf om het bekende in te wisselen voor het onbekende, het avontuur.

Lees ook Nieuwe doelen stellen, deel 1,   Nieuwe doelen stellen, deel 2 en Nieuwe doelen stellen, deel 3.

 

In onderstaande video wordt het bovenstaande duidelijk verwoord. Daarin spreekt Michael Pilarczyk over veranderen: ” Wat wil jij nu écht? Besef: het leven heeft een deadline.”

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *