Leefstijl voor ouderen

Nieuwe doelen stellen, ook op je zeventigste? (deel 2)

En hoe gaan we de 8500 dagen inzetten?

Jezelf doelen stellen als je ouder bent, ook als je zeventig of tachtig bent, is een sterke motivator om je bed voor uit te komen. Maar waar vind je de inspiratie om die doelen die bij jou passen te vinden?  Je kan je bijvoorbeeld voornemen om elke dag iets te doen dat je nog nooit eerder hebt gedaan. En aangezien je na je zestigste nog zo’n 8500 dagen voor je hebt, valt er nog veel te beleven.

30 dingen in 30 minuten

Je maakt dan eerst een lijst met bijvoorbeeld 30 dingen die je nog nooit eerder hebt gedaan, maar eigenlijk best graag zou willen doen. Maakt niet uit wat je opschrijft, je hoeft ze nog niet uit te voeren! Pak gewoon pen en papier, doe je ogen dicht, en schrijf dan alles op wat in je opkomt. Later ga je ze dan beoordelen, rangschikken en dergelijke. Maar eerst start je met gewoon alles op te schrijven. Neem daar 30 minuten voor. Zorg dat je een rustig plekje hebt en niet wordt gestoord. Elk van de dertig dingen die je noteert, moet een werkwoord bevatten: het is namelijk iets dat je kan uitvoeren.

Keuzes maken

Nadat je je lijst met 30 activiteiten hebt gemaakt, zoek je er voor de komende maand vier uit die je graag wilt gaan doen. In elk van de komende vier weken ga je dan gewoon één van de door jou uitgekozen vier activiteiten uitvoeren. Maar zorg wel dat het vier activiteiten zijn die je nog nooit, of nog nooit op deze wijze, hebt uitgevoerd. Veel plezier!

Dromen

Het bovenstaande kan je ook doen ten aanzien van je dromen. Ook al ben je de zestig gepasseerd, elk mens draagt dromen met zich mee. Je hebt ze misschien ver weggestopt. Ze zijn misschien door teleurstellingen diep onder de grond gestopt. Maar ze zijn er wel.
Ga eens op een rustig plekje zitten, doe je ogen dicht en voel in jezelf welke dromen je in je hebt. Wat wilde je als kind worden? Welke andere beroepen dan die welke je hebt gehad, zou je ook altijd al hebben willen verkennen? En wat is het in dat specifieke beroep dat je zo aantrekt? Kan je dat er uitlichten en gaan doen? Voor welk issue in je omgeving, of in de wereld zou jij kunnen warmlopen?

Schrijven als ontdekkingsreis

Ook schrijven werkt goed. Het best kan je dit doen direct nadat je bent opgestaan. Dan zijn de dag en je mind nog redelijk blanco en zitten de eventuele besognes van de dag je nog niet in de weg.  Besteed dan elke ochtend op hetzelfde tijdstip eens een half uur om antwoorden op te schrijven op de vragen: wat wil ik met de rest van mijn leven? Welke dromen liggen er nog in mij te wachten om te worden opgepakt? Waar haal ik voldoening uit? Wat had ik eigenlijk altijd willen worden, maar heb het (nog) niet gedaan? Pak zulke vragen eens op en probeer ze in een aantal op één volgende ochtenden te beantwoorden.

Morning Pages

Het schrijven in de vroege ochtend is heel inspirerend. Als je dit elke ochtend doet, kan je in een staat van schrijven komen waarbij het schrijven gewoon gebeurt zonder tussenkomst van ‘je denken’. Dit kan je veel inzicht geven.

Julia Cameron heeft er een boek over geschreven waarin ze je leert zover te komen: The Artist’s Way.  Het is ook een boek voor niet-artiesten: in elk mens schuilt immers óók een artiest/kunstenaar. Zie daarvoor de onze Boekenrubriek.

Lees ook Nieuwe doelen stellen, deel 1.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *