Bewegen,  Gezondheid voor ouderen

De zegeningen van de elektrische fiets?

Deze week verschenen er nieuwe cijfers over het aantal verkeersdoden in Nederland. Helaas zagen die er niet goed uit. 10% meer dodelijke verkeersongelukken dan in 2017.  Het is zelfs de grootste toename sinds 1989. De meeste doden vallen onder fietsers en brom- en snorfietsers. Oudere fietsers (boven de 50 jaar) blijken relatief vaak het slachtoffer te zijn. En die oudere fietsers gaan steeds harder fietsen met hun elektrische fiets. Er wordt door de Fietsersbond om nader onderzoek gevraagd.

Afname van spierkracht bij ouderen

Het kan een zegen lijken voor veel mensen, maar je kan er vraagtekens bij zetten. Tuurlijk zie je op een mooie dag veel meer ouderen (elektrisch) fietsen dan voor het tijdperk van de elektrische fiets. Maar pamperen we ons lijf niet veel te veel? En gaan we niet iets te snel? Terwijl we toch met het ouder worden iets moeten inleveren op ons reactie vermogen.

Technologische verworvenheid

Het is mooi dat veel mensen er nu eerder op uit trekken en gaan genieten van het lekkere weer. Je ziet ze dan meestal met hoge snelheid genieten van hun buiten zijn. Je hoopt maar dat ze hun hoofd er bijhouden met die snelheid. Maar los daarvan is er iets anders waarom men vraagtekens zet bij deze technologische verworvenheid. En dat is: “Wat gebeurt er met ons lijf als we dat teveel ontzien?”. Welke afname van spierkracht bij ouderen is het gevolg?

Afname spierkracht

Het is een gegeven dat na je na je 50 ste behoorlijk aan spierkracht gaat inboeten. Je kan er wat aan doen. Mensen die trainen volgen de bovenste lijn van de grafiek hiernaast. Mensen die dat niet doen volgen de onderste lijn. Zoals je ziet belanden de laatste sneller in een kritische zone. Met gerichte spiertraining kan je het dus behoorlijk rekken, maar het minder worden van je spierkracht is helaas een vaststaand feit.

Dus artsen zeggen: “Gebruik dat lijf als het effe kan, laat die benen het werk doen, daar zijn ze voor en je houdt ze op peil”. Dat geldt natuurlijk niet voor de mensen die om medische redenen van een elektrische fiets genieten. Maar als het er maar even inzit en je jezelf op eigen kracht kunt voorttrappen, blijf het zolang mogelijk doen, is de aanbeveling. Je doet je lichaam er een heel groot plezier mee. Het is even wat meer werk op zo’n zonnige dag, maar bij het volgende terras heb je dan wel echt een appeltaartje bij de koffie verdiend, anders eigenlijk niet …

Aanvullende informatie

Het meest tegenstrijdige is als mensen op de elektrische fiets naar de sportschool gaan en dan in de sportschool op zijn fietstrainer gaan zitten. Dan denk je bij jezelf: ‘had je je energie niet kunnen besparen door gewoon een trapfiets te blijven gebruiken?’

De fietsindustrie wil het niet horen, maar artsen zoals Erik Scherder maken echt duidelijk dat het geen unanieme zegen voor de mensheid, al die elektrische fietsen. Beluister zijn aanbeveling: Video boodschap Erik Scherder

Bovenstaande grafiek is gebaseerd op onder meer het volgende artikel: 3 Things that You Can Expect in Life

Mocht je de sportschool willen bezoeken, bijgaand enkele adviezen voor krachttraining: Training adviezen voor Ouderen

En tot slot: als je een elektrische fiets hebt aangeschaft is het echt aan te raden om een goede rijvaardigheidscursus te volgen. Dan leer je beter omgaan met je nieuwe verworvenheid.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *