
Ga jij vandaag iets geks doen?
Elke dag iets geks doen helpt je tegen het gevoel van ouder worden. Zeker als je vaak stilstaat bij je leeftijd, is dit een prima medicijn. Voor sommige van ons is het een ramp als ze zestig worden. Die ‘6’ voor aan het getal zien ze als desastreus. Dat voelt voor hen als het begin van het einde. Voor sommigen voelde het al verschrikkelijk om de dertigers leeftijd te verlaten en in de ‘4’ belanden. Ze associeerde het met ‘wel heel oud worden’.
Dan heb je ook de mensen die een bepaalde trots gaan voelen op ‘hun cijfer’. Het zijn vaak mensen die de tachtig gepasseerd zijn. Met een stoere glimlach op het gezicht vertellen ze hun leeftijd, waarbij ze ook trots vertellen wat ze nog allemaal doen. Is je leeftijd iets waar jij vaak bij stilstaat?
Wat moet je met dat getal?
Helaas is dat getal iets onverbiddelijks. Je kan er voor jezelf niet mee sjoemelen of ontkennen. Er zijn mensen die een poging doen hun geboortejaar aan te passen omdat ze zich niet willen identificeren met dat getal. Die er zelfs een rechtszaak voor aanspannen. Die van mening zijn dat het tot de grondrechten van de mens behoort om zelf te bepalen hoe oud je bent. In de kern hebben ze daar natuurlijk wel gelijk in. Hoe verschrikkelijk is het niet als mensen een bepaalde houding tegenover je gaan aannemen, omdat je al zus of zo oud bent. Ze drukken je daarmee in een rol van ‘oud zijn’, iets dat de meeste van ons absoluut niet wensen. Wij zijn niet onze leeftijd.
Volop mogelijkheden
‘Waarom leeftijd er steeds minder toe doet’, was de titel van een artikel in Vrij Nederland van 31 april 2016. We blijven langer jong, we worden later oud en we zijn nog nooit zo gezond geweest. Alleen lijkt niemand de onmetelijke consequenties en mogelijkheden daarvan in te zien! Aldus het artikel van Frank Renout dat het herlezen meer dan waard is. Frank neemt het boek Silver Génération van de Franse socioloog Serge Guérin als vertrekpunt. Wat blijkt: werken na je pensioen is gewoon.
Tachtig: so what?
Als voorbeeld wordt gerefereerd aan drie stijl-iconen: Frank Gehry, Karl Lagerfeld en Leonard Cohen. Allen waren/zijn volop actief boven hun tachtigste. Zij gingen niet met pensioen. Voor hen was/is leeftijd geen issue. Zoals vaak gezegd: Age is just a number. Zeker voor deze drie.
Dynamisch grijs
Leeftijd versus Leefstijl. Iemand die nu vijftig is, heeft nog veertig jaar te leven! De kans is groot dat hij of zij nog gaat scheiden en hertrouwen, aldus Serge Guérin. Grenzen tussen jong en oud vervagen. Grijs en dynamisch sluiten elkaar niet meer uit. Er is geen excuus meer om achter de geraniums te gaan zitten. Werken na je pensioen hoort er bij.
Lezen dus dat artikel en het gevoel van oud-zijn valt van je af: Artikel Vrij Nederland 13-04-2016
Lees ook het artikel van Joep Dohmen in de Volkskrant: Ouder worden als levenskunst.
In het artikel van André van Leijenhorst, Gedreven ouder worden, wordt stil gestaan bij de ambities die je kan hebben als je gepensioneerd bent. Dit artikel is helemaal in lijn met het boek van André, dat is opgenomen in onze boekenlijst.
Waar het vooral om gaat is je niet te gaan gedragen als iemand met een bepaalde leeftijd. Dat je je niet gaat gedragen zoals de maatschappij vindt dat een oudere zich zou moeten gedragen. Je bepaalt uiteindelijk helemaal zelf hoe je in het leven staat. Door de samenleving opgelegde stereotypen moeten we verre van ons werpen. Dus zou ik zeggen: spring vandaag eens uit de band, daar is het de hoogste tijd voor. Neem je vandaag voor weer eens iets geks te doen, dat zal je een heerlijk gevoel geven.

