Leefstijl

Wat is ‘Leefstijl’?

Men hanteert het begrip ‘Leefstijl’ steeds vaker. Je gezondheid, je geluk, je bezigheden, je woongenoot en je relaties zijn onderdeel van je leefstijl. Leefstijl is daarbij enerzijds de oorzaak, maar kan ook gezien worden als de resultante van wat je doet en hoe je dat doet. We spreken bijvoorbeeld van een gezonde leefstijl, sportieve leefstijl, mondaine leefstijl en een bourgondische leefstijl. Maar hoe ziet een leefstijl voor ouderen eruit?

Stabiel patroon

Leefstijl kent veel verschillende uitingsvormen zoals de wijze waarop je je kleedt, je vrijetijdsbesteding, consumptiepatroon, woninginrichting, politieke en morele opvattingen en esthetische voorkeuren betreffende kunst en muziek. Je leefstijl heeft een min of meer stabiel patroon.

Men zegt dat de leefstijl die je je zo rond je twintigste hebt eigen gemaakt, in de kern bepaalt wie je bent en hoe anderen je zien. Je kan je leefstijl op latere leeftijd wel wat bijschaven. Het zijn vaak de heftige zaken in het leven die je dwingen je leefstijl onder de loep te nemen. Een echtscheiding, ernstige gezondheidsproblemen, overgewicht, een burn-out en dergelijke.

Leefstijl als instrument

Steeds vaker wordt de leefstijl voor ouderen als instrument gebruikt. Je gaat nieuwe gewoontes en rituelen in je leven introduceren. Je gaat gewoontes die je onhebbelijk vindt proberen uit je leven te elimineren. Mensen gaan hardlopen, mediteren of doen aan mindfulness en zien hun leven stapje voor stapje een bepaalde kant op bewegen. Een verandering in eetgewoontes heeft vaak een grote impact op hoe je je voelt. Belangrijke aandachtspunten bij ouderen is alcohol gebruik en eenzaamheid.

Omdat je leefstijl zo bepalend is voor je gezondheid, je geluk en je vitaliteit is het de moeite waard om je bewust te worden van je eigen leefstijl. Te kijken welke kleine of grotere veranderingen je wenst en vooral ook waarom. Wat wil je met je leven, met de tijd die voor je ligt? Welke verandering in je leefstijl is daarvoor nodig?

De stimulans van veranderen

Voor veel mensen is het stimulerend om na te denken over hun leefstijl en om die op bepaalde punten aan te passen. Het geeft nieuwe energie en het helpt je een nieuwe weg in te slaan en die te blijven volgen. 60andMore bied je daarvoor graag ideeën en suggesties.

In onze selectie van documentaires zijn een aantal docu’s opgenomen waarin ouderen met een uitdagende leefstijl in beeld worden gebracht.

Middels de link kom je bij alle Artikelen over Leefstijl.