Inspiratie voor ouderen

Jane Fonda en de 3de akte van je leven

Revolutie

Jane Fonda constateert, terwijl ze zelf ouder wordt, dat er een revolutie is die de vele andere revoluties van de 20ste en 21ste eeuw overvleugelt. Zij doelt op de revolutie die zich heeft voltrokken in de levensverwachting. Het zijn de voordelen voor ouderen van nu.

Ouderdom als ziekteverschijnsel

We leven tegenwoordig gemiddeld 34 jaar langer dan onze overgrootouders. Die 34 jaar is een volledig tweede volwassen leven dat aan ons leven is toegevoegd. Dit schijnt nog niet goed door te dringen in de huidige maatschappij en cultuur. Ouderdom wordt nog als een ziekteverschijnsel benaderd.

Een tweede volwassen leven erbij

Jane Fonda betitelt deze 34 extra jaren als de derde akte in je leven: de laatste drie decennia van het leven. Gelukkig dat er langzaamaan steeds meer mensen – filosofen, kunstenaars, artsen, wetenschappers – een nieuwe blik op deze drie decennia werpen. Ze realiseren zich dat dit in feite een ontwikkelingsfase is met haar eigen betekenis. Deze verschilt net zo sterk van de middelbare leeftijd als adolescentie verschilt van de kindertijd. En dé centrale vraag die iedereen zich zou moeten stellen: Hoe benutten we deze tijd? Hoe beleven we die tijd succesvol?

Ouderdom als potentie

Wat is de gepaste nieuwe metafoor voor ouderdom? Voor Jane Fonda is dat een trap. Een trap die de opwaartse beweging verbeeldt van de menselijke geest. Het brengt ons wijsheid, heelheid en authenticiteit. Leeftijd, niet als ziektebeeld; leeftijd als potentieel. Juist nu de levensverwachting zo veel hoger ligt dan bij vorige generaties. Het zijn de voordelen voor ouderen van nu.

Tja, leeftijd als potentieel. We realiseren ons dat je aan zo’n potentieel weinig hebt als je dit potentieel niet oppakt en benut. 60andMore wil je daarbij terzijde staan.

TED Talk

Het is goed in alle rust even de tijd te nemen om wat Jane Fonda daar in haar TED-talk, van alweer enkele jaren geleden, over zegt, tot je te nemen. Ons heeft het verrijkt, we hopen dat het jou ook zal verrijken.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *