Leefstijl voor ouderen

Is mediteren goed voor ouderen?

Mediteren is tegenwoordig gelukkig steeds gewoner. Het wordt niet meer gezien als iets vaags en ongewoons. Mogelijk is dit mede te danken aan de grote populariteit die Mindfulness heeft weten te verwerven. Dat wil overigens niet zeggen dat mediteren gelijkstaat met Mindfulness.

Bij mindfulness en meditatie gaat het beide om bewust leven. Maar er is wel een verschil. Meditatie draait om stilte, zowel fysiek als mentaal. Mindfulness draait om bewustzijn en aandacht voor het moment, zonder te oordelen. Meditatie is bij Mindfulness een van de middelen om te komen tot bewust leven.

Positieve effecten van meditatie en mindfulness

Waarom is mediteren zo goed voor ouderen? Uit verschillende onderzoeken blijkt dat dagelijks mediteren, één of twee keer 15 á 20 minuten per dag, onder meer de volgende zeven positieve effecten heeft:

  1. afnemend gevoel van frustratie
  2. het helpt je vervelende gevoelens een plek te geven
  3. het versterkt je immuunsysteem
  4. het vermindert je gevoelens van stress
  5. het verlaagt je bloeddruk
  6. helpt je beter te concentreren
  7. het verbetert je geheugen

Er zijn zelfs onderzoekers die beweren dat je door te mediteren langer leeft, maar of daar echt gedegen wetenschappelijk bewijs voor is?

Acceptatie van ongevraagde veranderingen

Kijken we naar de levensfase van 60andMore dan zien we dat er veranderingen je leven binnenkomen, veelal zonder dat je daarom hebt gevraagd. Je gaat stoppen met een baan. Je zal harder moeten werken om je lichaam op peil te houden. Mensen om je heen krijgen lichamelijke problemen. Je wordt vaker geconfronteerd met het einde van het leven.

Bij al die aspecten van je leven kan meditatie een hulp zijn. Het helpt je de dingen te accepteren die je leven veranderen. Verzet is misschien een eerste primaire reactie, maar een opkomend gevoel van verzet blokkeert je van binnen. Daarentegen zal acceptatie verzachten en helpt acceptatie je om de ongevraagde ‘onhebbelijkheden’ van het ouder-worden een plek te geven. Meditatie is een hulpmiddel bij die acceptatie.

Mediteren als middel tegen eenzaamheid

Onderzoekers van de universiteit van Californië schrijven dat mediteren het gevoel van eenzaamheid vermindert. Ook de kans op aandoeningen die door het gevoel van eenzaamheid worden opgeroepen, wordt verlaagd. Ze baseren hun conclusie op een experiment met veertig volwassenen die tussen de 55 en 85 jaar oud waren. Onderzoeker Michael Irwin is van mening dat dit resultaat in lijn is met vele andere onderzoeken. Onderzoeken die allen de positieve effecten van meditatieve technieken laten zien.

Altijd en Overal

Het mooie van meditatie is dat je het eigenlijk overal en altijd even kan doen. Als je in de rij voor de kassa staat, even je ogen sluiten en stil worden van binnen. Je kan ook de dagelijkse routinematige activiteiten middels een meditatieve houding verrijken. Daarover is op internet veel te lezen. Er zijn veel ‘trucs’ te vinden om even, heel even maar, in een meditatieve pose te komen. En besef: mediteren is niet enkel 20 minuten stil zitten op een kussentje in een lastige houding. Er zijn hele effectieve meditaties van 3 minuten. Iets om mee te beginnen als je nog niet eerder hebt gemediteerd.

Hulpmiddel en cursussen

InsightTimer is met wereldwijd 7 miljoen gebruikers de meest gebruikte app om te mediteren. Deze app bevat ook gratis meditatiecursussen. Er zijn veel nederlandstalig geleide meditaties op te vinden. Absoluut een aanrader. Als je wilt starten met mediteren is dit voor jou dé grote hulp.

In onderstaande video van 8 minuten vertelt Pim Janszen waarom je eigenlijk vandaag al zou moeten beginnen met mediteren.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *