Inspiratie voor ouderen,  Wonen voor ouderen

Is ‘anders wonen’ iets voor jou?

Woonvormen beïnvloeden je leefplezier

Als er iets impact heeft op de wijze waarop je je leven ervaart, is dat wel de wijze waarop je woont.  Dit geldt misschien wat minder voor de reislustigen onder de 60andMore generatie, maar ook zij zullen zich bij tijd en wijle even op hun vaste honk willen terugtrekken. Welk van de vele woonvormen past bij jou? Er zijn heel wat alternatieve woonvormen voor ouderen. Ook vormen die niet zwaar zijn gericht op het leveren van zorg.

Wacht niet te lang

Een van dé aanbevelingen die je altijd te horen krijgt is: wacht niet te lang met het veranderen van je woonsituatie. Het kost energie maar het levert je heel wat op. Maar doe het tijdig. Als je er niet meer de energie voor kan opbrengen, wordt de afhankelijkheid van een ander bij het zoeken van een passende woonvorm wel erg groot.

Waarom?

Redenen om je huidige woonsituatie te willen veranderen kunnen legio zijn:

  1. Je bent gaan wonen daar waar je werk was, maar eigenlijk is dit niet je lievelingsgebied of -plaats. Nu je gestopt bent met werken heb je weer de vrije keus
  2. Je kinderen zijn het huis inmiddels uit met als gevolg dat je enkele kamers leeg hebt en je huis te groot aanvoelt
  3. Je woont misschien alleen en de woonkosten drukken daarmee enkel op jouw schouders
  4. Je woont alleen en zou wel wat meer reuring om je heen willen
  5. Je zou graag met gelijkgestemden onder één dak willen wonen, zodat wederzijdse steun en stimulans te geven en te vinden is
  6. Je hebt zin om een grootse hobby aan te pakken maar je huis leent zich daar niet voor
  7. Je woont in de stad en je zou graag vanuit je huis grote boswandelingen kunnen maken
  8. Je wil een eigen moestuin aanleggen en onderhouden, maar daar heb je niet de tuin voor
  9. Je zou …..<vul zelf maar voor je eigen specifieke situatie aan>.

Deze lijst kan natuurlijk eindeloos worden aangevuld met situaties waarin iemand zich bevindt en met wensen die iemand heeft.

Solitair is de standaard

Doordat de westerse mens niet erg is ingesteld op ‘zullen we het samen doen’, is de blik niet vaak gericht op iets anders dan de traditionele vorm van wonen: een eigen huis(je) voor jezelf en je partner (als die er is). Je ontneemt je daarmee wel mooie kansen op een enerverende en inspirerende leefsituatie. Samen met andere zoeken naar een geschikte woonsituatie heeft nogal wat voordelen, maar je zult er wel je mindset voor moeten openstellen. Het is meer ‘delen’, ‘samen beleven’ en ‘samen ondernemen’.

Vele woonvormen

Hoewel je misschien bij dit onderwerp een hilarische film te binnen schiet over de belevenissen van een of andere commune, zijn er vele vormen van ‘samen onder één dak’ gaan wonen. Er komen ook steeds meer plaatselijke initiatieven. Maar het blijft in zoiets passen en meten: spoort het idee van de anderen, of de reden van de anderen met jouw motieven?

Initiatief nemen

Als je zelf het initiatief neemt tot het bij elkaar brengen van potentiële woonleden, dan zal het resultaat hoogst waarschijnlijk ook meer in de richting van jouw ideeën komen. Maar in zoiets is niets vooraf dicht te timmeren: je moet de durf hebben om samen op avontuur te gaan en de uitkomst af te wachten.

(Ver)Ken jezelf

Voordat je je gaat oriënteren en gaat zoeken naar potentiële medebewoners is het goed jezelf een aantal vragen te stellen en deze voor jezelf zo eerlijk mogelijk te beantwoorden. Anders misleidt je jezelf. Hieronder staan een aantal van die essentiële vragen die je voor jezelf zal moeten beantwoorden.

  • Wat wil je veranderen in je huidige woonsituatie?
  • Hoeveel wil je gemeenschappelijk doen?
  • Wat wil je materieel met elkaar delen? Niets, de wasmachine/droger, een gemeenschappelijke auto ….?
  • Wat zoek je bij de anderen? Gezelligheid, samen optrekken, een gedeelde interesse, zelfde overtuiging, een gelijke gestemdheid …?
  • Hoe lang zou je je op voorhand willen binden? Eén jaar, vijf jaar, tien jaar ……
  • Wil je huren of samen iets kopen?
  • Wil je een gemeenschappelijke leefruimte, of enkel het delen van de wasmachine …
  • Hoeveel privacy wens je? Wil je bijvoorbeeld een eigen voordeur en is het voldoende als er in het gebouw anderen leden van je woongroep zitten?
  • Hoe stel je je het gemeenschappelijke voor? Waarin wil je samen optrekken? Als samen eten voldoende is, dan kan je ook gewoon een kookgroepje oprichten in je huidige woonplaats. Dat is dan veel sneller te realiseren.
  • Waar liggen je gevoeligheden, irritatie-zones naar andere mensen? Zijn die in te voegen in een alternatieve woonvorm?
Om alvast te proeven

Veel belangrijke vragen. Als je de durf kan vinden er mee op pad te gaan, kijk dan ook even naar de trailer van de intense film Kollektivet uit 2016 van de regisseur Thomas Vinterberg. Besef wel dat dit een film is gebaseerd op een hele close woonvorm. Je zou er ook één kunnen inrichten met wat meer privacy. Maar aan jou de keus: de toekomst ligt aan je voeten. Er zijn veel alternatieve woonvormen voor ouderen, maar wacht niet te lang, de tijd tikt door …..

Voor een overzicht van Woonvormen voor ouderen zonder een zware focus op het leveren van zorg zie Woonvormen voor ouderen

De trailer van de film  Kollektivet uit 2016

2 Comments

    • Verhoef

      In het artikel ‘ woonvormen voor 60andmore’ zijn de verschillende woonvormen beschreven. Een woongemeenschap is daar één van. Omdat ik dit artikel daarna heb geschreven heb ik, kan ik me voorstellen dat dit uit dit artikel onvoldoende duidelijk is. Ik zal dat bij een update aanpassen. Dank voor de constatering.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *