Inspiratie voor ouderen

Ikigai: (on)zinnig?

Ons land is inmiddels overspoeld met boeken over Ikigai. De Japanners blijken daarmee de kunst van het ouder worden tot in de finesses te beheersen. Het is het geheim van een lang en gelukkig leven. Maar klopt dat eigenlijk allemaal wel? In hoeverre word je door al die leuke en positieve boekjes nou om de tuin geleid?

Het Japanse geheim

Volgens Japanse traditie heeft iedereen een ikigai, een reden van bestaan. Jouw eigen ikigai zal je moeten ontdekken. Daar heb je je hele leven voor, maar hoe eerder je er achterkomt, des te eerder kan je je leven inrichten naar jouw ikigai, naar jouw reden van bestaan. Het is het Japanse antwoord op de basisvraag van de filosofie: Waartoe zijn wij op aarde? Deze basisvragen uit de Griekse oudheid, de bakermat van de westerse filosofie, is tegenwoordig weer heel erg ‘hot’, maar nu onder een oosters sausje verstopt: ikigai.

Ikigai is hét geheim van veel Japanners en met name van de inwoners van het Japanse eiland Okinawa. In dat deel van de wereld leven de mensen opvallend langer. Daarnaast worden ze ook nog veel gezonder oud dan de doorsnee westerling. Je zou denken: ‘leefde ik maar in Japan’. Elke Japanner lijkt te weten wat zijn ikigai is en springt elke ochtend fris en fruitig zijn bed uit met het volle besef waarom hij ook vandaag weer uit de veren komt.

Liever achter de trailies

Echter…. . Enige maanden geleden kopte er boven een artikel de volgende tekst: Japanse gevangenissen beginnen op bejaardentehuizen te lijken. De tekst daaronder vervolgde met “Japanse ouderen kiezen steeds vaker bewust voor de cel. Ze begaan lichte misdaden, zoals winkeldiefstal, in de hoop gevangen te worden gezet. De gepensioneerden zien gevangenschap als de enige manier om te ontsnappen aan eenzaamheid en armoede.” Inmiddels blijkt meer dan 20% van de gevangenen 65 jaar of ouder te zijn. Blijkbaar is het fenomeen ikigai in Japan niet een breed gedragen kijk op het leven.

Honderden Ikigai-boeken

Maar aangezien de boekwinkels een redelijke voorraad boeken over Ikigai hebben liggen en bol.com meer dan 100 verschillende boeken over dit onderwerp te koop heeft, moet er toch wel iets uit te halen zijn dat we in ons eigen leven kunnen aanwenden. Laten we dus eens kijken hoe je je eigen ikigai te weten kan komen.

Vier basisvragen

Om achter jouw ikigai te komen, dien je vier vragen te beantwoorden. Op die vier vragen dien je dan steeds hetzelfde antwoord te kunnen geven. Dan is dat ene antwoord jouw ikigai. Het zijn de volgende vier kernvragen:

  • Waar hou je van?
  • Wat heeft de wereld nodig?
  • Waarvoor kan jij betaald worden?
  • Waar ben jij goed in?

Stel je bent helemaal lyrisch van ‘sokken stoppen’. Ze kunnen je er midden in de nacht voor wakker maken, voor diegene die niet meer weten wat dat is kijk even op deze site. Dan zou je kunnen zeggen, als je er ten minste ook goed in bent én er ook nog een inkomen uit kan halen, dan kan je zeggen dat ‘sokken stoppen’ jouw ikigai is.

Nieuwe aanpak voor een oude vraag

De vier vragen die de Japanse vertaling zijn van de vraag ‘waartoe ben ik op aarde’, laten je het oude filosofische vraagstuk verfrissend vanuit een nieuwe route benaderen. Dus mocht je voor jezelf nog op zoek zijn naar het antwoord op de vraag ‘waartoe ben ik op aarde’, dan kunnen de vier vragen je misschien verder helpen. Maar gezien de vergrijzende Japanse gevangenissen, is het zeker geen wondermiddel voor de ouder wordende mens.

Het artikel over de vergrijzende gevangenissen is hier te vinden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *