ouder echtpaar op rode scooter op werelreis
Inspiratie voor ouderen,  Leefstijl voor ouderen

Hoe volgen we de adviezen van jongeren op? (deel 3)

De adviezen van jongeren

Je leven ligt voor je. De volledige zelfbeschikking over je tijd ligt in eigen hand. Je kennis en ervaring wachten op nieuwe inzet, gebruik en op verdere ontwikkeling. Aan jou de keus wat je zou willen. Jongeren helpen ouderen met deze waardevolle levenstips. Als we de adviezen van jongeren, de generaties na ons ter harte nemen, zie ook deel 1  en  deel 2  hierover,  dan reiken ze ons aan om:

 • door te gaan en nooit tot stilstand te komen
 • elke dag te leven als of het je eerste dag is: pril en enthousiast over alles wat je meemaakt
 • weer risico’s te nemen
 • weer te gaan spelen
 • meer te geven dan te nemen

Misschien is dat laatste wel een mooi uitgangspunt om naar de toekomst te kijken. Jezelf inzetten om daarmee je omgeving te trakteren op alles wat je in huis hebt. Als je iets anders wil dan je inzetten als vrijwilliger bij één van de vele organisaties daarvoor, dan heb je een extra uitdaging. Je zult er zelf een weg, een aanpak voor moeten gaan vinden of ontwikkelen. De samenleving biedt momenteel nog weinig structuur waarin ouderen zinvol actief kunnen zijn. Het is iets waarop de samenleving slecht is voorbereid: actieve ouderen die meer willen dan ‘rustig aan doen en zo af en toe voor de buurvrouw een klusje doen’.

Zoeken naar nieuwe dagindeling en structuur

Totdat je met pensioen ging werd je de structuur waarin je leefde aangereikt vanuit je werk. Het is ook de grootste worsteling waar mensen die werkeloos worden, mee worden geconfronteerd: Hoe ga ik structuur brengen in mijn dagelijkse bezigheden? En nu je bent gestopt met werken, overkomt je hetzelfde. Structuur brengen in je dagelijkse activiteit, zinvolheid hier aan toevoegen terwijl je eigenlijk niets hoeft.

Het is de vraag of je je leven echt moet gaan her-inrichten. Dit is afhankelijk van je ambitie-niveau. Een kleine verandering van je mindset kan ook al veel impact hebben. Een kleine verandering ten aanzien van de wijze waarop je tegen dingen, mensen, jezelf en de wereld aankijkt, kan je leven al een behoorlijke boost geven. Het is allemaal afhankelijk van waar je naar opzoek bent: op de schaal van ‘laten zoals het is’ tot ‘complete heroriëntatie op het leven en de zingeving ervan’.

Je ambitie niveau op de schaal van 1 tot 7
 1. laten zoals het is
 2. een paar dingen doen die je altijd al had willen doen
 3. nieuwe hobby ontdekken
 4. enkele zienswijzen aanpassen
 5. nieuwe doelen stellen
 6. je visie op je eigen leven een reboost geven: verandering van mindset
 7. je visie op de wereld en je eigen leven in een ander daglicht stellen: een paradigmashift

Nu gaat het er niet om, om hier vooraf een keuze in te maken. Het gaat om de vraag: roept er iets in je, een klein stemmetje, van ‘ja ik mis wel wat’ of ‘ja dat zou ik graag nog eens willen ondernemen’ of ‘ja ik ben op zoek naar meer zinvolheid’. Dan is het goed om daar naar te gaan luisteren. Zodat je niet aan het eind van de rit tegen jezelf zegt ‘had ik maar dit of had ik maar dat’.

Wat is mindset en hoe beïnvloedt dat je doen en laten?

Hierover zijn de nodige video-presentaties en TEDx-Talks te vinden. Hier een in het Nederlands van Michael Pilarczyk die het kijken waard is.

Een TEDx Talk over het doorvoeren van kleine gedragsveranderingen door BJ Fogg.

Link naar de site van BJ Fogg, Stanford University

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *