Leefstijl voor ouderen

Gedreven Ouder Worden!

geschreven door André van Leijenhorst

 

Voor veel mensen betekent het pensioen de afsluiting van een actief werkzaam leven. ‘Ik ga stoppen met werken’, heet dat. En .. waar begin je dan aan? Wat te doen na je pensioen?

Kans tot verdere ontplooiing

We worden gemiddeld ouder. Het is niet onrealistisch om uit te gaan van 85, 90 jaar. Dat zijn misschien wel 25 ‘pensioenjaren’. Het is een hele kunst om die jaren aangenaam & betekenisvol vorm en inhoud te geven. In het traditionele denken en spreken over die tijd wordt vooral gedacht in termen van ‘wat ga ik doen?’. Een heel andere invalshoek is de vraag ‘Hoe blijf ik me ontwikkelen?’. Anders gezegd ‘ hoe ga ik mezelf als persoon ontplooien, wat wil ik (nog meer) bijdragen aan het welzijn van de mensen om me heen en hoe zorg ik voor een betekenisvolle plaats in de maatschappij?’. Allemaal vragen die er ook waren toen je nog werkte, maar die werden min of meer automatisch ingevuld, door jezelf en voor een groot deel waarschijnlijk ook door je ‘baas’.

Antwoorden in jezelf vinden

Eén van de belangrijkste psychologische kenmerken van de pensioenfase is dat de antwoorden op bovenstaande en vergelijkbare vragen nu helemaal uit jezelf moeten komen. Dat vereist aandacht en (mentale) inspanning. Anders gezegd: goed en positief ouder worden vraagt niet alleen om activiteiten om je lijf op peil te houden – daar is al heel veel over geschreven – maar vraagt ook aandacht voor een mindset die je in psychologische zin helpt om ook ‘van binnen’ positief en gezond te blijven.

Levenskwaliteit als ambitie

En … hoe ambitieus wil je (nog) zijn op oudere leeftijd? Ambitie wordt vaak gekoppeld aan carrière maken. Je kunt echter ook ambitieus zijn in het zorgen voor een optimale levenskwaliteit, in het vergroten van je mogelijkheden, op tal van gebieden. Zo’n ambitie is niet leeftijdsgebonden.
Richting (blijven) geven aan je leven gaat het best als je helder hebt welke kant je met je leven op wilt. Wat is echt van belang? Wat geeft zin en betekenis? Wat doet er niet of minder meer toe? Dit zijn vragen die je helpen om vooruit te denken en te handelen.

Sociale contacten ……

Steeds meer onderzoek wijst er op dat de kwaliteit van je sociale contacten een erg grote invloed heeft op de kwaliteit van je leven. Je hebt mensen nodig voor intimiteit, in vele betekenissen, mensen met wie je het gezellig hebt en mensen die je stimuleren om het beste uit jezelf te halen, ongeacht je leeftijd. Voor jezelf nagaan of je die laatste groep mensen in voldoende mate in je leven hebt is een boeiende en soms ook confronterende vraag. Het is moedig om daar keuzes is te maken. Moeilijk, maar lonend.

Hoe ontwikkelt zich jouw Levensboek?

Als je je leven ziet als een boek met vele hoofdstukken, wat worden dan de volgende pagina’s in je eigen levensboek? Ook en misschien wel juist in de pensioenfase. En wat voor soort boek wil je dat je leven wordt? Een thriller, een romantisch boek, een saai boek, een klaagboek of een boeiende ontdekkingsreis die mensen om je heen inspireert?
Je hebt niet volledige controle over het verloop van je leven. Maar heel vaak kun je wel sturing geven. Waar stuur je op dit moment heen, waar steven je op af? En is dat ook de bestemming die je wilt?
Wat te doen na je pensioen? Wat wil je nog van je gepensioneerde leven maken? Er is nog steeds heel veel mogelijk. Richting geven, je daarvoor inspannen en inspirerende mensen om je heen zijn de voornaamste ingrediënten voor een boeiend en zinvol leven.

 

Over André van Leijenhorst

André is psycholoog en gespecialiseerd in goed ouder worden. Hij is auteur van de boeken ‘Zin in je Leven, over positief ouder worden’ (2016) en van ‘Ambitieus Ouder Worden, het beste komt nog’ (2018). Zijn werkwijze is persoonlijk, praktisch en professioneel. Respect en echte aandacht staan daarbij centraal. Zie meer over zijn aanpak en zijn contactgegevens op de site Zininjeleven.com

Zie voor een korte schets van zijn boek ‘Ambitieus Ouder Worden, het beste komt nog’ onze boeken-pagina.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *