kleurigefilmstrip met vijf filmbeelden

Films

Onderstaand vind je een lijst met inspirerende films voor ouderen.

Deze films houden alle op de een of andere wijze verband met de leeftijdscategorie 60andMore.

 

A Walk in the Woods (2015), Ken Kwapis

Na reizen over de hele wereld vindt de inmiddels gepensioneerde Bill Bryson (Robert Redford) het tijd voor een trip door thuisland Amerika. Hij kiest de Appalachian Trail; een van de langste wandelpaden ter wereld van 3500 km door de Amerikaanse wildernis. Vraag is alleen of hij, gezien zijn leeftijd, zijn fysieke vermogen niet wat overschat. Probleem is alleen wie hij zo gek kan krijgen die trip samen met hem te gaan maken. Een film over ouder-worden en de fysieke beperkingen die je daarbij toch wel onder ogen moet gaan zien.

 

 

 

Amour (2012), Michael Haneke

Georges (Jean-Louis Trintignant) en Anne (Emmanuelle Riva) zijn in de tachtig. Ze zijn fatsoenlijke, gepensioneerde muziekdocenten. Hun dochter Eva (Isabelle Huppert) woont in het buitenland met haar gezin. Op een dag krijgt Anne een beroerte waardoor de liefdesband binnen de familie danig op de proef wordt gesteld. Een aftakeling die door Haneke minutieus in beeld wordt gebracht.  Met lede ogen moet Georges toezien hij zijn vrouw steeds verder afglijdt richting totale verlamming en het punt dat zij hem niet eens meer herkent.

Met Amour won regisseur Michael Haneke voor de tweede keer in slechts vier jaar de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes.

 

 

Our Souls at Night (2017), Ritesh Batra

In het genre romantiek een film met twee oud gedienden:  Jane Fonda en Robert Redford.  Addie Moore klopt onverwacht aan bij haar buurman Louis Waters. Haar echtgenoot is, evenals de vrouw van Louis, jaren geleden overleden en ondanks dat ze al decennia lang buren zijn, hebben ze zelden contact gehad. Een leuke en ontspannen film over een belangrijk thema: wat doe je als je echtgenoot overlijd na een lang en gelukkig huwelijk. De weduwe en weduwnaar in deze film besluiten de eenzame nachten samen door te brengen. De film heeft het onderwerp niet heel diep uitgewerkt maar het is een genot om Robert Redford en Jane Fonda hier weer samen aan het werk te zien.

 

 

 

Robot & Frank (2012), Jake Schreier

Nog één van die meer luchtige films voor ouderen. Het verhaal gaat over een alleen wonende man die verschijnselen van beginnende Alzheimer heeft. Hij leidt een teruggetrokken en eenzaam leven. Zijn kinderen hebben weinig tijd voor hem, maar maken zich zorgen. Zijn enige uitstapje is naar de bibliotheek waar hij contact heeft met de charmante medewerkster (Susan Sarandon). Wanneer het naar het beeld van zijn kinderen steeds slechter gaat met Frank, besluit zijn zoon om een robot te brengen die voor hem moet zorgen. Zo ontstaat een heel bijzondere vriendschap die Frank een geheel nieuw leven inblaast, iets dat zijn kinderen niet hadden voorzien.