Inspiratie voor ouderen

Een coach kan je helpen

Heb je wel eens aan een coach gedacht?

Je kent de verhalen wel van de mensen die stoppen met werken, iedereen kent die verhalen. Het zijn de verhalen van mensen met grootse plannen. Als jij ze de vraag stel: “Wat ga jij doen met je pensioen?” dan gaan ze reizen, of ze pakken hun hobby op, iets waar ze al 30 jaar geen tijd voor hadden. Ze zijn van plan hun huis eens grondig aan te pakken of gaan die vriend of vriendin van heel lang geleden eens opzoeken. Ze denken erover om op een schildercursus te gaan. Misschien gaan ze wat vaker naar een museum.

Wanneer je deze mensen enige jaren later weer toevallig tegenkomt, vraag je hen natuurlijk hoe het er mee staat. Als je ze in de ogen kijkt en hun lichaamshouding op een afstandje observeert, dan zie je dat ze ouder zijn geworden. Ouder dan de paar jaar die er tussen hebben gelegen. Je hoort tussen de regels door dat er van al die mooie plannen niet zoveel terecht is gerealiseerd. Een coach voor senioren had hen mogelijk verder kunnen helpen.

Verheerlijking

De verheerlijkte tijd die we pensionering noemen of rentenieren, of welke ander idyllisch etiket we er ook voor bedenken, bleek een droom. En dat terwijl veel mensen tijdens hun werkzame leven dromen van de dag dat ze de deur achter zich dicht kunnen trekken. Om niet de volgende ochtend wederom vroeg terug te moeten komen om het werk van de dag daarvoor weer op te pakken. Zij dromen dat het leven dan heel anders zal worden. Dat veel wat ze zich wensen dán gerealiseerd gaat worden. Lekker niet meer vroeg op. Lekker geen gezeur van de baas. Geen verantwoordelijkheden meer en kunnen doen wat je zelf wil.

Maar wat komt er vaak weinig van terecht. Daar zijn natuurlijk allerlei goede en minder goede redenen voor te bedenken. Maar is het niet heel jammer wanneer je je realiseert dat de periode na je werkzame leven, een levensfase is met giga mogelijkheden? Het is een levensfase met een aantal kenmerken waarvan ‘Vrijheid’ wel de belangrijkste is.

Ultieme vrijheid

Er is waarschijnlijk geen enkele periode in je leven waarin je zoveel vrijheid hebt als na je pensionering. Het is het moment waarop je stopt met ‘gedwongen’ werken omdat er inkomen op tafel moet komen. Toen je jong was bepaalden je ouders of je school/opleiding een belangrijk deel van je doen en laten. Daarna waren het je baas, je werkgever of je eigen bedrijf die voor een groot deel voor jou de dag, de weken, de maanden en de jaren invulden, bepaalden wat je moest doen en laten. Maar op het moment van pensionering komt de vrijheid met een enorme snelheid op je af. Of je hem nu kunt hanteren of niet. Die vrijheid geeft je onbeperkte mogelijkheden in handen. Maar niets is zo lastig als iets dat ‘onbeperkt’ is.

Hoe pak je dat aan en blijf je gemotiveerd?

Wat ga je doen na je pensioen? Het is best een uitdaging is om iets met die ‘onbeperkte’ vrijheid te doen. Bovendien speelt er nog een andere uitdaging: Hoe hou je je dagelijks gemotiveerd? Dat is eerlijk gezegd ook best een opgave. Waarom zou je morgenochtend op tijd opstaan? Niemand zegt dat tegen je. Je bed ligt lekker dus waarom draai je je dan niet nog eens lekker om?

Waar haal je je motivatie vandaan om toch vandaag maar weer naar de sportschool te gaan? Je kan toch best eens een keer overslaan? Soms heb je gewoon zin om je over te geven aan ledigheid. Dat heerlijke gevoel van luieren en lekker niets doen over je heen te laten komen. Je internet wat, zapt wat rond op tv en doet eens een kruiswoordpuzzel.

Ondanks dat je van alles zou kunnen ondernemen, kom je er maar niet toe. Je hebt het geprobeerd maar vandaag effe niet. En morgen, nou dat zien we dan wel weer. Ook hier kan een coach voor senioren je over de drempel helpen.

Je moet een stevige drijfveer hebben om zonder dwang, dus in volledige vrijheid, jezelf aan het werk te zetten, hoe dat werk er ook uit mag zien. En dat elke dag weer. Dan is het goed om te zoeken naar jouw motivatiebron: Wat drijft jou? Wat zet jou in beweging? Welke drijfveer is diep in je verankerd? Wat draag je sinds je kind-zijn al met je mee? Als je die bron van motivatie in jezelf kan ontdekken, kan benoemen, dan kan dat richting geven aan wat je wil gaan doen. Het maakt veel zaken lichter. En je weet dan ook waarom je vandaag misschien wel weer op de fiets zou moeten stappen om naar de sportschool te gaan.

De hulp van een coach

Bij alle uitdagingen die hierboven zijn geschetst, kan een coach voor senioren je goed assisteren. Samen met hem kan je je doelen, behoeftes en drijfveren helder krijgen. Je kan samen met hem een prioriteitenlijstje maken en bespreken welke eerste actie voor jou een passende is. Een coach kan je stimuleren om over een bepaalde drempel heen te komen, om blinde vlekken helder te krijgen of om je over een mogelijke impasse heen te helpen.

Er zijn gelukkig steeds meer ervaren en goed opgeleide coaches die zich richten op de leeftijdsgroep van 60andMore.

Hoe vindt je een goede coach?

Heb jij behoefte aan een betrouwbare coach bij jou in de buurt, een ervaren iemand met de juiste kwalificaties en opleiding? Neem dan contact op met 60andMore. Stuur daarvoor een mailtje naar: redactie@60andMore.com.

 

 

 

 

Lees ook het artikel van Marijke Coert, zij is coach voor senioren en woont in Heemstede.

Wil je ideeën op doen? Met de link kom je bij alle Artikelen met ‘To-Do’ suggesties.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *