close-up van een video camera

Docu’s

Onderstaand vind je een lijst met inspirerende documentaires over ouderen.

Deze docu’s houden alle op de een of andere wijze verband met de leeftijdscategorie 60andMore.

 

Hip Hop-Eration(2014), Bryn Evans 

Een documentaire waar je enthousiast van wordt: a must-see. Deze vertelt het humoristische, oprechte en levensbevestigende verhaal van een oudere Waiheke hiphop-dansgroep en hun levensveranderende reis naar de wereld hiphopkampioenschappen in Las Vegas. Door bewust te kiezen om anders in het leven te staan, gebeuren er opmerkelijke dingen om je heen en met jezelf. IDFA selectie 2014. Een verkorte versie van de film is te zien op deze link.

 

De Youngsters(2013), Anne Dijkhorst

Een korte documentaire waar in het anders ‘oud worden’ centraal staat. Ze noemen zich de Youngsters en voor hen is oud worden niet iets om achter de geraniums te doen. Ze staan midden in het leven. Zij zijn de representanten van een grote groep mensen die het oud worden opnieuw aan het uitvinden zijn.  Op Vimeo staat de hele docu van circa 20 minuten: de Youngsters.

 

 

The 100-Years Show(2015), Alison Klayman

De 100 Years Show is een korte documentaire die de Cubaans-Amerikaanse abstracte, minimalistische schilder Carmen Herrera volgt op haar 100ste verjaardag. De film is geregisseerd door Alison Klayman.  Carmen Herrera was haar hele leven een bevlogen kunstenares en brak pas op haar 85ste door. Een kunstenares die nooit gestopt is met werken.

 

 

 

Life Lessons From 100-Year-Olds

Er zijn op Youtube veel interviews te vinden met mensen die de grens van 100 jaar zijn gepasseerd. In deze docu van een kleine 15 minuten worden drie 100-plussers uit Engeland geïnterviewd. Ze geven antwoord op vragen over hoe ze terugkijken op hun leven.  Een mooie uitspraak van een van hen: ‘Je moet gewoon doorgaan. Het is enkel een getal. 101 is slechts een getal.’

 

Young@Heart (2007), Stephen Walker

Een van die inspirerende documentaires over ouderen is Young@Heart uit 2007. Het gaat over de voorbereiding van een concert van het “Young at Heart” koor, waarvan de gemiddelde leeftijd 81 jaar is. Het is een waargebeurde verhaal van de laatste repetitie weken waarin de meeste koorleden tegen hun gezondheid ingaan om deel te nemen. Hun muziek is onverwacht, druist in tegen het stereotype van de leeftijdsgroep met nummers van bijvoorbeeld James Brown en Sonic Youth.