Inspiratie voor ouderen

College Neuropsychologie, is dat leuk?

De stichting Oud Geleerd, Jong Gedaan organiseert colleges voor ouderen. Deze stichting is in 2014 opgericht en richt zich op senioren die zoeken naar cognitief uitdagende activiteiten. Het zijn interactieve colleges die door studenten worden gegeven. Op deze wijze worden generaties verbonden en wordt kennis gedeeld. Persoonlijke groei is uiteraard niet afhankelijk van leeftijd. En dat blijkt: de colleges slaan goed aan en de deelnemers zijn enthousiast.

De studenten die deze colleges geven komen uit diverse studierichtingen. Hierdoor is het aanbod aan colleges heel divers. Zo wordt er bijvoorbeeld psychologie, kunstgeschiedenis, rechten, filosofie en antropologie gegeven. De colleges worden in een reeks van vier van elk een uur gepland. Ook het groot aantal locaties waar deze colleges worden georganiseerd, maakt de deelname laagdrempelig.

Zo bespreekt Loranne van Davelaar, studente literatuurwetenschap en Nederlands, regelmatig gedichten met 65- tot 90-jarigen. Loranne heeft daar zelf ook hele positieve ervaringen mee: “De interactie met de mensen is heel waardevol. Er ontstaan gesprekken en het is leuk om hun verhalen te horen. Laatst zat er een vrouw in de zaal van wie haar zoon was overleden. Een gedicht dat haar aan hem deed denken, kende ze nog steeds uit haar hoofd. Dat droeg ze opeens voor. Dat zijn bijzondere momenten.”

Een leuk neveneffect is dat je door deelname aan zo’n college weer nieuwe mensen ontmoet die met grote waarschijnlijkheid jouw interesses delen.

De onderstaande video geeft een impressie. Voor meer informatie over de colleges voor ouderen kan je terecht op de site van de stichting Oud Geleerd Jong Gedaan.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *