de ruggen van 15 boeken

Boeken

Onderstaand een lijst met inspirerende boeken voor ouderen.

Deze boeken houden alle op de een of andere wijze verband met de leeftijdscategorie 60andMore.

 

Woorden schieten te kort, Nicci Gerrard

In dit persoonlijke boek onderzoekt Nicci Gerrard alle aspecten van dementie. Wat is het? Hoe gaat de maatschappij ermee om en wat zegt de wetenschap erover? Hoe ziet het eruit voor een buitenstaander en hoe is het om deze ziekte zelf te hebben? Ze kijkt onder anderen naar kunst, literatuur en filosofie. Want wat betekent het om mens te zijn, om een identiteit te hebben, om een zelf te hebben en dat vervolgens kwijt te raken?

Sinds de dood van haar vader John Gerrard is Nicci Gerrard een inspirerend voorvechter geworden van de rechten van patiënten met dementie, en de mensen die voor ze zorgen. Nicci Gerrard ontving de Orwell Prize voor journalistiek voor het schrijven over de zorg en het begrip voor patiënten met dementie.

naar Bol.com

Gelukkig ouder worden, Bas Klinkhamer en Kees Klinkhamer

De boodschap van vader en zoon Klinkhamer is om je tijdig in het fenomeen ‘ouder worden’ te verdiepen. Het is dan goed mogelijk de oude dag tot een vitale, zinvolle en inspirerende tijd te maken. Het ouder worden kan de mens verrijken qua zelfkennis en wijsheid. Het advies: blijf nieuwsgierig en sta open voor nieuwe dingen, blijf werken en neem actief deel aan het maatschappelijk leven. Kees is emeritus-hoogleraar van de medische faculteit Utrecht en Bas is directeur van ITIP, School voor Leven en Werk.

naar Bol.com

Ambitieus ouder worden, André M. van Leijenhorst

In dit boek pleit André van Leijenhorst er voor om anders en beter oud(er) te worden. Het gaat over de psychologie van goed ouder worden: hoe blijf je jezelf ontwikkelen, hoe vergroot je voortdurend je levenskwaliteit? En het gaat in op de noodzaak – en het plezier – je daarvoor in te spannen. Dit in contrast tot de gangbare opvatting dat je het op latere leeftijd rustig aan moet doen, rustend op je (vermeende) lauweren.  Als mensen ouder worden, moeten ze vaak meer doen en harder werken om dezelfde of een betere kwaliteit van leven te realiseren.

Het boek benadrukt de positieve kant van Ouder Worden en is expliciet geschreven vanuit de vraag ‘hoe kun je je als senior verder ontwikkelen?’

naar Bol.com

Leef-tijd, Deepak Chopra

In Leef-tijd combineert Deepak Chopra zijn theorie van de ‘intelligente cel’ met recent onderzoek op het gebied van het verouderingsproces. Hij toont aan hoe de ‘negatieve’ gevolgen van het ouder worden wordt voorkomen. Leef-tijd bevat veel praktische aanwijzingen en oefeningen. Dit boek helpt de lezer een positievere en hoopvollere kijk op het ouder worden te ontwikkelen.

naar Bol.com

 De Ziel kent geen Leeftijd, Thomas Moore

Volgens Thomas Moore (zeventiger en schrijver) hoeven we niet bang te zijn om oud te worden: we de komst van die levensfase verwelkomen. De auteur, die achtereenvolgens monnik, musicus, hoogleraar en psychotherapeut was, bepleit met  argumenten en ervaringen. Hij is zich bewust van het huidige tijdsgewricht waarin het alleen maar lijkt te gaan om jong te zijn en te blijven. Dit is één van die inspirerende boeken voor ouderen. Wie zijn leeftijd niet ontkent, leeft bewuster en geniet intenser van het leven.

naar Bol.com

When I’m 64, Marvin Tolkin & Howard Massey

Dit boek won diverse prijzen waaronder ‘Beste New Book Award 2009’.  Zodra je die magische leeftijd van 64 (of om en nabij) haalt en stopt met werken, wat ga je dan doen met de rest van je leven? Hoe kun je je pensioenjaren het meest productief gebruiken? Hoe kun je zowel je mentale als je fysieke gezondheid het best in stand houden. Een op en top amerikaans boek maar wel leuk om te lezen.

naar When I’m 64

Laatbloeiers, Carolien van Bergen & Koos Neuvel

Laatbloeiers zijn het: mensen met een ruime levenservaring die opbloeiden en doorbloeiden toen zij al grijs en ouder waren. In deze bundel worden negen markante laatbloeiers geportretteerd: van de oud-Griekse historica Anna Komnena tot Schopenhauer, van de Japanse schilder Hokusai tot de Amerikaanse schrijver Bukowski, van Thorbecke tot Tammes. Laatbloeiers laat zien dat ouder worden geen grijs verval hoeft in te houden, maar juist kan uitgroeien tot mooi, spannend, allesomvattend of revolutionair werk. Een absoluut inspirerend boek.

naar Laatbloeiers

Het gezonde lifestyleboek, Ivan Wolffers

Dit boek heeft als subtitel: ‘Hoe we tien jaar aan ons leven kunnen toevoegen’. Wie wil dat niet. Prof. Dr. Ivan Wolffers werkte tot 1977 als huisarts in Utrecht. In 1987 promoveerde hij te Leiden en sinds 1989 is hij bijzonder hoogleraar Gezondheidszorg en Cultuur. In zijn boek geeft hij zinvolle adviezen om de door ons gestelde doelen in het leven te realiseren. Daarbij staat hij ook stil bij het feit dat veranderingen aanbrengen in je leven toch best lastig is en waarom dat zo is. Er zijn kansen genoeg om gezonder te leven, maar de praktijk blijkt telkens weer verdomd lastig. Een heel verhelderend boek met vele tips en adviezen.

naar het gezonde Lifestyleboek

The Artist’s Way, Julia Cameron

Dit boek heeft als subtitel: ‘Vind je eigen inspiratie’.  Julia Cameron gaat er van uit dat de mens veelal ergens een blokkade heeft die zijn creativiteit hindert.  Dit boek omvat een twaalf-weekse cursus om de creativiteit in jezelf terug te vinden en los te maken. De twee basisingredienten hierbij zijn de ‘ochtendpagina’s’, ook wel Morning Pages genoemd, (een dagelijks bij te houden dagboek) en de ‘kunstenaarsafspraakjes’ (het inplannen van tijd voor jezelf en je creatieve uitingen). Het boek gaat over veel meer dan alleen je creativiteit (her)vinden. Het is een verhaal over bewustwording.

naar The Artist’s Way