de ruggen van 15 boeken

Boeken

Onderstaand een lijst met inspirerende boeken voor ouderen.

Deze boeken houden alle op de een of andere wijze verband met de leeftijdscategorie 60andMore.

 

Wonen in de 21ste eeuw,  Peter Camp

Subtitel ‘naar een hedendaags Utopia coöperatieve woonvormen in Nederland en België ; meer dan 250 inspirerende voorbeelden’. Dit is waarschijnlijk hét standaardwerk op het gebied van andere woonvormen. Het brengt de nieuwe woonvormen voor verschillende doelgroepen en leeftijden in kaart. Het boek bevat een ordening, typering en beschrijving van de huidige woonbehoeften aan de hand van vragen als: wil je veel of weinig gedeelde faciliteiten en activiteiten en wil je focussen op nabuurschap, op eigen buurt, op zorg of op een betere wereld. Ingegaan wordt op nabuurnetwerken (friendswonen, stadsdorpen), bouwgroepen (samen bouwen, klusgroepen, wooncoöperaties), zorgcollectieven (meergeneratiewonen, ouderenwoongroepen, zorgcoöperaties) en woongemeenschappen (cohousing, thematische woonprojecten, vrijplaatsen, ecowijken).

Het resultaat is een indrukwekkend (600 pagina’s), caleidoscopisch overzicht over hedendaagse woonvormen. Inspirerend en behulpzaam voor mensen die hun woonbehoeften in kaart willen brengen. Een waardevol boek.

 naar Bol.com

Goed ouder worden,  Peter Derkx en Alexander J.J.A. Maas

De vraag wat goed ouder worden is, krijgt door de stijgende levensverwachting steeds meer aandacht. In het algemene debat ligt de nadruk vooral op de (economische) positie van ouderen in de samenleving of op biologische processen en lichamelijke veroudering. Dit boek biedt een tegenwicht tegen het dominante beleidsmatige, financiële, biologische en medische discours en stelt andere vragen bij het ouder worden centraal, namelijk morele vragen en zingevingsvragen.

De vraag wat goed ouder worden is, kan niet voor iedereen hetzelfde antwoord krijgen. Wel is een aantal overwegingen te geven over eindigheid, kwetsbaarheid, menselijke waardigheid, verbondenheid, weerbaarheid, welzijn en zingeving.

 naar Bol.com

Vitaal ouder worden,  Jaap Huibers

Het toekomstperspectief in leven gehouden te worden met medische technieken en handenvol pillen is beangstigend. Wat is er werkelijk aan de hand als een mens ouder wordt? Hoe zit het met de natuurlijke processen van het biologisch ouder worden? Welke invloed heeft de geest hierop? Welke rol speelt voeding in dit proces? Hoe houden we de vitaliteit van onze darmflora op peil? Welke alternatieven zijn er bij veelvuldig medicijngebruik? Kunnen we ons cholesterolgehalte ook op een natuurlijke wijze beïnvloeden? Deze en vele andere vragen komen in dit boek. Jaap Huibers heeft een natuurgeneeskundige praktijk in Amerongen

 naar Bol.com

 

 

Wat beweegt jou?  Olga Commandeur

Voor ouderen is bewegen essentieel. Ongemerkt gaan we minder bewegen en zitten we meer. Kom in beweging met zorginnovator Ruud Dirkse en vitaliteitscoach Olga Commandeur! Bewegen is belangrijk om gezond oud te worden: sporten, maar ook wandelen, fietsen of gewoon boodschappen doen. In Wat beweegt jou? geven Ruud en Olga eenvoudige beweegoefeningen, uitleg over voeding en motivatie en ze laten zien wat de invloed van beweging is op de meest voorkomende ouderdomskwalen. Naast dat bewegen erg gezond is, levert het ook veel plezier en een sterker sociaal netwerk.

 naar Bol.com

 

De kunst van het ouder worden, Joep Dohmen en Jan Baars

In de laatste eeuw is onze gemiddelde levensverwachting meer dan verdubbeld. Veel is al gezegd over de economische, biologische en medische gevolgen daarvan. Maar wat betekent ouder worden eigenlijk? Is het de laatste reis naar de dood of een diep en intens ervaren afsluiting van het leven? Is het een kwestie van vooral proberen ‘jong te blijven’ of heeft de ouderdom zijn eigen onvervreemdbare kwaliteiten?

 naar Bol.com

 

 

Woorden schieten te kort, Nicci Gerrard

In dit persoonlijke boek onderzoekt Nicci Gerrard alle aspecten van dementie. Wat is het? Hoe gaat de maatschappij ermee om en wat zegt de wetenschap erover? Hoe ziet het eruit voor een buitenstaander en hoe is het om deze ziekte zelf te hebben? Ze kijkt onder anderen naar kunst, literatuur en filosofie. Want wat betekent het om mens te zijn, om een identiteit te hebben, om een zelf te hebben en dat vervolgens kwijt te raken?

Sinds de dood van haar vader John Gerrard is Nicci Gerrard een inspirerend voorvechter geworden van de rechten van patiënten met dementie, en de mensen die voor ze zorgen. Nicci Gerrard ontving de Orwell Prize voor journalistiek voor het schrijven over de zorg en het begrip voor patiënten met dementie.

naar Bol.com

Gelukkig ouder worden, Bas Klinkhamer en Kees Klinkhamer

De boodschap van vader en zoon Klinkhamer is om je tijdig in het fenomeen ‘ouder worden’ te verdiepen. Het is dan goed mogelijk de oude dag tot een vitale, zinvolle en inspirerende tijd te maken. Het ouder worden kan de mens verrijken qua zelfkennis en wijsheid. Het advies: blijf nieuwsgierig en sta open voor nieuwe dingen, blijf werken en neem actief deel aan het maatschappelijk leven. Kees is emeritus-hoogleraar van de medische faculteit Utrecht en Bas is directeur van ITIP, School voor Leven en Werk.

naar Bol.com

Ambitieus ouder worden, André M. van Leijenhorst

In dit boek pleit André van Leijenhorst er voor om anders en beter oud(er) te worden. Het gaat over de psychologie van goed ouder worden: hoe blijf je jezelf ontwikkelen, hoe vergroot je voortdurend je levenskwaliteit? En het gaat in op de noodzaak – en het plezier – je daarvoor in te spannen. Dit in contrast tot de gangbare opvatting dat je het op latere leeftijd rustig aan moet doen, rustend op je (vermeende) lauweren.  Als mensen ouder worden, moeten ze vaak meer doen en harder werken om dezelfde of een betere kwaliteit van leven te realiseren.

Het boek benadrukt de positieve kant van Ouder Worden en is expliciet geschreven vanuit de vraag ‘hoe kun je je als senior verder ontwikkelen?’

naar Bol.com

Leef-tijd, Deepak Chopra

In Leef-tijd combineert Deepak Chopra zijn theorie van de ‘intelligente cel’ met recent onderzoek op het gebied van het verouderingsproces. Hij toont aan hoe de ‘negatieve’ gevolgen van het ouder worden wordt voorkomen. Leef-tijd bevat veel praktische aanwijzingen en oefeningen. Dit boek helpt de lezer een positievere en hoopvollere kijk op het ouder worden te ontwikkelen.

naar Bol.com

 
De Ziel kent geen Leeftijd, Thomas Moore

Volgens Thomas Moore (zeventiger en schrijver) hoeven we niet bang te zijn om oud te worden: we de komst van die levensfase verwelkomen. De auteur, die achtereenvolgens monnik, musicus, hoogleraar en psychotherapeut was, bepleit met  argumenten en ervaringen. Hij is zich bewust van het huidige tijdsgewricht waarin het alleen maar lijkt te gaan om jong te zijn en te blijven. Dit is één van die inspirerende boeken voor ouderen. Wie zijn leeftijd niet ontkent, leeft bewuster en geniet intenser van het leven.

naar Bol.com

When I’m 64, Marvin Tolkin & Howard Massey

Dit boek won diverse prijzen waaronder ‘Beste New Book Award 2009’.  Zodra je die magische leeftijd van 64 (of om en nabij) haalt en stopt met werken, wat ga je dan doen met de rest van je leven? Hoe kun je je pensioenjaren het meest productief gebruiken? Hoe kun je zowel je mentale als je fysieke gezondheid het best in stand houden. Een op en top amerikaans boek maar wel leuk om te lezen.

naar When I’m 64

Laatbloeiers, Carolien van Bergen & Koos Neuvel

Laatbloeiers zijn het: mensen met een ruime levenservaring die opbloeiden en doorbloeiden toen zij al grijs en ouder waren. In deze bundel worden negen markante laatbloeiers geportretteerd: van de oud-Griekse historica Anna Komnena tot Schopenhauer, van de Japanse schilder Hokusai tot de Amerikaanse schrijver Bukowski, van Thorbecke tot Tammes. Laatbloeiers laat zien dat ouder worden geen grijs verval hoeft in te houden, maar juist kan uitgroeien tot mooi, spannend, allesomvattend of revolutionair werk. Een absoluut inspirerend boek.

naar Laatbloeiers

Het gezonde lifestyleboek, Ivan Wolffers

Dit boek heeft als subtitel: ‘Hoe we tien jaar aan ons leven kunnen toevoegen’. Wie wil dat niet. Prof. Dr. Ivan Wolffers werkte tot 1977 als huisarts in Utrecht. In 1987 promoveerde hij te Leiden en sinds 1989 is hij bijzonder hoogleraar Gezondheidszorg en Cultuur. In zijn boek geeft hij zinvolle adviezen om de door ons gestelde doelen in het leven te realiseren. Daarbij staat hij ook stil bij het feit dat veranderingen aanbrengen in je leven toch best lastig is en waarom dat zo is. Er zijn kansen genoeg om gezonder te leven, maar de praktijk blijkt telkens weer verdomd lastig. Een heel verhelderend boek met vele tips en adviezen.

naar het gezonde Lifestyleboek

The Artist’s Way, Julia Cameron

Dit boek heeft als subtitel: ‘Vind je eigen inspiratie’.  Julia Cameron gaat er van uit dat de mens veelal ergens een blokkade heeft die zijn creativiteit hindert.  Dit boek omvat een twaalf-weekse cursus om de creativiteit in jezelf terug te vinden en los te maken. De twee basisingredienten hierbij zijn de ‘ochtendpagina’s’, ook wel Morning Pages genoemd, (een dagelijks bij te houden dagboek) en de ‘kunstenaarsafspraakjes’ (het inplannen van tijd voor jezelf en je creatieve uitingen). Het boek gaat over veel meer dan alleen je creativiteit (her)vinden. Het is een verhaal over bewustwording.

naar The Artist’s Way