Inspiratie voor ouderen

Voorbeelden om ons heen: ken jij ze?

Als je goed om je heen kijkt, zijn er altijd wel mooie voorbeelden van actieve ouderen. Mensen waarvan je zegt: top dat ze zo in het leven staan. Bijzondere mensen, mensen die een verrijking voor hun omgeving zijn. Het zijn meestal geen dertien in een dozijn types. Ze worden soms gekenmerkt door een ietsie pietsie meer lef dan de gemiddelde mens. Ze durven zich vaak kwetsbaarder op te stellen en hun eigen zwakheden te laten zien. Als jij dit soort mensen kent, dan horen we dat graag.

Kleuraccenten

Voor jezelf is het verrijkend om daarover te lezen, of nog leuker: om ze persoonlijk te kennen. Die mensen brengen je op ideeën en laten zien dat hetgeen waar jij van droomt, ook echt in de praktijk kan worden gebracht. De kleuraccenten in onze samenleving of, dichter bij huis, in onze buurt worden aangebracht door en hebben we vaak te danken aan dit soort mensen. Heerlijk dat ze bestaan en dat ze zo in het leven staan.

Hoe staan ze in het leven?

Een bepaalde jaloezie bekruipt je soms, als je ziet, leest en hoort over het leven van deze actieve mensen. We zouden ze graag beter willen leren kennen. Eigenlijk barsten we van de vragen. We willen weten hoe ze het elke dag weer voor elkaar krijgen om zo in het leven te staan. Wat doen ze ervoor? Welke kijk op het leven zit er achter? Wat voor mensbeeld hebben zij? Hoe kijken ze aan tegen onze huidige samenleving? Wat zouden ze het liefst veranderen in de huidige maatschappij en wat zouden ze vooral willen behouden? Welke adviezen hebben ze aan jou en mij?

Luister naar ze

Kijken, luisteren en lezen over deze mensen helpt je ook om dichter bij jezelf te komen. De durf die zij hebben en laten zien, heb jij ook in je, net als de moed en kwetsbaarheid om hier iets mee te doen. Ze geven je net dat zetje in je rug om ook aan de slag te gaan met iets dat jou motiveert, met iets waar jij al langer op zit te kauwen. Het lezen van biografieën wordt in dit licht ook door velen aanbevolen. Jammer is alleen dat de in boekvorm uitgebrachte biografieën vaak niet gaan over bovenstaande mensen. Biografieën brengen meestal de ‘elite’ in beeld, politici, grote schrijvers, staatsmannen, filosofen, maar niet iemand die bij wijze van spreken naast je had kunnen wonen.

Zo belandde ik in mijn internetzoektocht op de site 65pluspartijede.  Je zou al snel denken: alweer iemand die wil profiteren van onze leeftijdsgroep. Maar al lezend op de site verdwijnt dat idee wel. George de Haan en Thérèse Kleine zijn voor mij voorbeelden van mensen die kleur geven aan de samenleving, die iets toe te voegen hebben. Die je graag persoonlijk zou willen spreken om hen de voorgaande vragen te stellen.

Ken jij dit soort mensen?

Ken jij ook bijzondere mensen waarvan je vindt dat ze voor jou een voorbeeld zijn, die kleur geven aan de samenleving en aan jouw leven? Mensen waarvan je zegt ‘die zou ik het hemd van hun lijf willen vragen’. Of ben jij misschien wel zelf zo’n mens. Wij zouden graag hun verhalen hier aan de lezers willen aanreiken. Hun visie en levensinstelling kan ons allen inspiratie geven. Dus schroom niet en stuur ons zo’n levensverhaal, misschien wel jouw levensverhaal. Het hoeft niet lang te zijn. Ook in een kort verhaal kan al duidelijk worden waarom iemand zo waardevol is en wat we van hem of haar kunnen leren.

Bijzondere mensen in beeld brengen

Hierbij een rijtje vragen dat je zou kunnen hanteren om een bijzonder mens in beeld te brengen.

 • Waar is die persoon ten opzichte van andere mensen goed in, welke kwaliteiten heeft hij/zij in huis?
 • Waardoor onderscheidt hij/zij zich van anderen? Waardoor kleurt hij/zij jouw leven? Wat is er zo uniek aan de persoon?
 • Wat heeft hij/zij waar jij wel een beetje jaloers op bent?
 • Heeft de persoon het gevoel dat hij/zij een bepaalde taak in het leven heeft?
 • Wat zou de persoon het liefst willen bereiken in het leven?
 • Wat zouden ze absoluut willen behouden en koesteren als waardevolle verworvenheid van de samenleving ?
 • Waar haalt de persoon de kracht/visie/drang vandaan om elke dag weer verder te gaan? Hoe krijgen ze het elke dag weer voor elkaar om op hun manier in het leven te staan?
 • Hoe ziet z’n dagindeling eruit?
 • Hoe kijkt hij/zij aan tegen onze huidige samenleving?
 • Wat zouden ze willen veranderen aan de huidige samenleving of woonwijk?
 • Welke adviezen hebben ze aan jou en mij?

We zijn heel benieuwd.

Misschien dat het artikel over nieuwe gewoontes je op een goed spoor kan brengen.

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *