
8500 dagen
Iemand die op dit moment 60 is, heeft met de levensverwachting in West-Europa, gemiddeld nog zo’n 23 jaar van zijn leven voor zich. Dat zijn circa 8500 dagen. Dat betekent dat je nog meer dan een kwart van je leven voor je hebt liggen. En als je verwacht de negentig te halen heb je nog een derde van je leven voor je. En met je pensioen in zicht kan je dus heel wat doen.Fantastisch, wat kan je daar wel niet allemaal mee doen! Met je pensioen in zicht heb je nog 8500 kostbare dagen voor je. In de kern nog een heel volwassen-leven extra. Laat je die door je vingers glijden of pak je de kans op om dromen nieuw leven in te blazen. De weg naar zelf-realisatie houdt nooit op.
Vier voordelen
Met je pensioen in zicht en de zestig bent gepasseerd heb je een aantal voorrechten die je niet had toen je 20 was: Vrijheid, Kennis & Ervaring, Netwerk en Middelen. Die kunnen je helpen met het richting geven aan deze 8500 dagen die de levensverwachting je geeft.
Vrijheid
Als je stopt met werken verdwijnen een boel van je verplichtingen. Je bent vrij om te doen en te laten wat je wilt. Was je tot die tijd vooral beperkt in de beschikbare tijd, nu heb je die in overvloed. Jij kan die tijd die voor je ligt, mogelijk samen met je partner, naar eigen inzicht aanwenden.
Kennis en ervaring
Met circa 30 à 35 jaar werkervaring en opgebouwde kennis ben je met je pensioen in zicht als het ware op de toppen van je kunnen. Je hebt niet alleen theoretische kennis vergaard in je leven Je hebt die kennis ook verder uitgebouwd met ervaring in de praktijk. Je weet je kennis
effectief toe te passen. Je weet, zoals ze zeggen, ‘waar abraham de mosterd haalt’. Ze kunnen je niet om de tuin leiden, want jij kent het klappen van de zweep. Dat opgebouwde ‘kapitaal’ aan kennis en ervaring staat je vrijelijk ter beschikking.
Netwerk
Je netwerk is op moment van afronding van je ‘werkzame leven’ op z’n grootst. Elk jaar zijn er mensen aan je netwerk toegevoegd, die je meer of minder intensief kent. De mensen in dat netwerk weten wie je bent, waarderen je om wie je bent, wat je doet of deed. Ze weten wat je in je mars hebt. Dat netwerk houdt niet op met de eerste dag van je pensionering. Dat staat je ter beschikking. Dat biedt je mogelijkheden, als je weet hoe je de komende levensfase wil gaan inrichten.
Geld
Op je twintigste was geld de beperkende factor voor een deel van je mogelijkheden. Nu op je 55, 60 of 65ste heb je veelal een beetje of meer opzij kunnen zetten, waar je van kan leven en vaak ook wat extra van kan doen.
Deze bovenstaande vier aspecten maken dat de levensfase vanaf je zestigste een hele boeiende en enerverende fase van je leven kan zijn.
Keuzes maken
In een situatie waarin veel kan, moet je keuzes maken. Dat is niet alleen lastig en moeilijk, we hebben het ook niet echt geleerd. Wat ga je doen met je pensioen in zicht en na je pensionering? Wat ga je doen na je werkzame leven? Het zijn vragen die je enkel kunt beantwoorden als je afdaalt in jezelf: wat zou je nu echt willen en wat drijft je? Je wordt met vragen geconfronteerd waar je niet direct de antwoorden op weet.
Er zijn nog geen wegen
In de westerse wereld is er niet zoiets als een patroon, of sociale structuur, of aanpak die je als oudere kunt gebruiken om te bepalen hoe je je leven na je zestigste gaat inrichten. De hogere levensverwachting van mensen heeft de samenleving er nog niet toe gebracht om nieuwe wegen te ontwikkelen ter invulling van deze ‘tweede jeugd’. Behalve dat ze misschien maar beter gewoon wat langer kunnen blijven werken.
Focus
De samenleving heeft zijn focus op de werkenden en op degenen waarvan men vindt dat die kunnen en moeten werken. De ouderen horen daar niet bij. Het beeld wordt neergezet dat die hun bijdrage al hebben geleverd. En dat is jammer, want als je probeert met een andere bril naar de 60andMore-groep te kijken, dan kan deze groep juist een hele waardevolle en verrijkende bijdrage leveren aan de maatschappij. Zoals nu ook al voor een deel gebeurt in vrijwilligersland.
De durf om je eigen weg te gaan
Je moet toch een beetje een vrijdenker worden, er zijn geen gebaande paden voor je uitgezet. Het avontuur, de invulling of richting geven aan de 8500 dagen die je nog in je achterzak hebt zitten, vereist vrijheid van denken, creativiteit en een beetje, of meer durf ……
Lichamelijke conditie
Afhankelijk van je benadering en aanpak, kunnen de nog 8500 dagen geweldig gaan worden, maar ook heel eenzaam en teleurstellend. Eenzaamheid ligt bijna bij elke oudere op de loer. Je zal daarvoor hard moeten werken om je sociale contacten levend te houden. Zie ook het artikel Pensionering: nieuwe kans … ?
Maar welke kant het balletje op rolt, ligt voor een groot deel in handen van jezelf, hoewel niet voor 100%. Lichamelijke conditie is in elke levensfase van uitermate grote impact op hoe je je leven ervaart. Daarom zal je ook aandacht moeten schenken aan je conditie. Hoe houd je dat op peil? De levensverwachting geeft je wel 8500 dagen, maar hoe zorg je ervoor dat je de energie hebt om te doen wat je graag zou willen doen? Om de doelen die je stelt na te streven.
Waar kom jij je bed voor uit?
Waarvoor wil jij ’s ochtends je bed uitkomen? Hoe beter je dat voor je zelf hebt geformuleerd, hoe scherper dat op je netvlies staat, hoe energieker, hoe fitter en hoe vrolijker je ’s ochtends de dekens van je afschud om de nieuwe dag te ontvangen.
Heb het leven lief en koester het als een kostbaar geschenk. Het is te mooi om je te begraven voordat je dood gaat. Laten dat je nabestaanden maar doen. Leef het leven ten volle en haal er uit wat er in zit. Niet vanuit een gedachte van ‘feestvieren tot je er bij neervalt’, maar van invulling geven aan je eigen persoonlijke reden van bestaan. Tot het verwezenlijken van je doel en missie op deze aardkloot. Dat houdt niet op wanneer je stopt met werken.
Inspirator voor anderen
Iemand die tot het einde ten volle leeft, zal automatisch een waardevol en kleurrijk lid van de samenleving zijn. Hij of zij zal niet enkel door haar omgeving worden gezien als kostenpost maar als inspirator voor anderen, een handreiking voor diegenen die daar voor open staan. Zij maken de samenleving rijker. Zij geven er meer kleur aan. Zij laten zien dat het leven niet ophoudt met je pensioen in zicht.
Naarmate je meer grip krijgt en richting kan geven aan je vrijheid, tijd, kennis en ervaring groeit de bijdrage die je geeft. Hoe mooi kan het worden.
Inspiratie krijg je ook van deze boeiende boeken en van het zien van deze documentaires.

